Kırklareli Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıya, Kırklareli Vali Yardımcısı Mahmuthan Arslan,  kurum müdürleri  ve vatandaşlar katılım sağladı.

Kırklareli Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda, İstanbul Enerji A.Ş Yönetim Şefi Savaş  Alkan, yenilebilir enerji ve sera gazlarının azaltımı konusunda dikkat çeken bilgiler verdi.

Kent Ormanı Çok Yakında Hizmete Açılıyor Kent Ormanı Çok Yakında Hizmete Açılıyor

  İstanbul Büyükşehir Belediyesi 9 iştirak şirketinden bir tanesi olarak faaliyet  gösteren İstanbul Enerji A.Ş , alanında enerji çalışmalarını yürütmeye devam ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi  ve daha birçok belediyeyle yenilebilir enerji faaliyetlerini konusunda  proje yürüten ve 3 ana faaliyet alanı bulunan  şirketin, enerji üretimi, aydınlatma ve akaryakıt yönetimleri ile ilgili projeleriyle yenilebilir enerji faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.

 İstanbul'un atık çöpünü kullanarak  faaliyete sokulan tesislerle yenilebilir enerji sistemlerini kullanarak İstanbul'un  çöpünü enerjiye dönüştürüyoruz ifadelerine yer veren Alkan, "Çalıştığımız bir çok belediye bulunmaktadır. Bunlar; Çorlu Belediyesi, Büyükçekmece Belediyesi, Küçükçekmece Belediyesi, Tekirdağ ve Kırklareli Belediyesi. Kırklareli Belediyesi ile başladığımız süreçte, başlangıçta bir çalışma ekibi oluşturduk. Bu çalışma ekibimizde danışman hocalarımız bulunuyor. Danışman hocalarımızla ile birlikte bu konuda bir çok eğitim verdik. Daha sonrasında veriyi toplama aşamasına geçtik. Bu aşamada pek çok durum ve paydaştan  veri topladık. Bu verileri topladıktan sonra emisyon hesaplama aşamasına geçtik. Emisyon hesaplamasının analizlerini yaparak  kapsamlı bir çalıştay düzenledik.  Çalıştay da farklı görüşler alarak, farklı projeler geliştirdik.  

Kırklareli'nde "3 Milyon 850 Bin Ton" Karbon Salınımı Korkuttu

Yapılan analizler ve hesaplamalar sonucunda Kırklareli'nde 3 Milyon 850 Bin  ton karbon salınımının olduğunu ifade eden İstanbul Enerji A.Ş Yönetim Şefi Savaş  Alkan, " Yaptığımız analiz ve hesaplamalarda,  Kırklareli'nin 3 Milyon 850 Bin karbon salınımı bulunduğunu gördük.  Bunu üç ana kategoride inceliyoruz. Kırklareli'nde saatlik enerji  çok yüksek . Sabit Enerji dediğimizde ne anlamalıyız? Sanayi tesisleri ve binalarda  kullanılan enerji miktarındaki artış, Kırklareli'nde ulaşım kaynaklı sera gazı salınımı yüzde 17.4  oranında olduğunu görüyoruz . Bunları nasıl azaltabiliriz  konusunda yaptığımız çalışmalar neticesinde projeyi faaliyete geçirirken kendi geliştirdiğimiz yazılımları kullandık.  Yapılan hesaplamalar ve araştırmalar ışığında tespitte bulunduğumuz noktaları Kırklareli'nin kırılganlık matrisinde topladık.

"Kırklareli Sel ve Taşkın Riski Taşıyan Bir Bölge"

Kırklareli'nin kırılganlık matrisinin çıkarıldığı araştırmalarda sel ve taşkın riski konusunda riskli bir bölge olduğu ifade eden Alkan,  " Kırklareli'nin kırılganlık matrisini incelediğimizde, Kırklareli merkez ve Lüleburgaz'ın sel taşkını  riskiyle karşı karşıya olduğunu gördük.  Pınarhisar, Kofçaz, Vize Pehlivanköy'e baktığımızda ise kırılgan grubun en yüksek olduğu yerlerin bu noktalar olduğunu tespit ettik." dedi.  Pınarhisar ve Babaeski'yi incelediğimizde ise sel ve aşırı sıcaklık tehdidi  ile  karşı karşıya olduğunu gördük.  Pınarhisar ve Babaeski'de sel ve aşırı sıcaklık matrisinde  karşılaştığımız sonuçlar ışığında  bu durumun bölgede tarım faaliyetlerini olumsuz yönde etkilediğini tespit ettik.

Sera gazının artması bölgelerde iklim değişimine neden olan faktörlerin başında geldiği aktarılan toplantı da bölgelerde aşırı sanayileşme, artan nüfus yoğunlukları, artan araç kullanımları gibi sebepler karbon salınımı ciddi arttıran durumlar olarak karşımıza çıktığı aktarıldı.  ( Güfte Çanlı)

1-665

Editör: Güfte Çanlı