DOKU Derneği Başkanı Göksal Çidem tarafından basın açıklaması yayınlanarak, çevre konularıyla alakalı bilgiler verildi.

Çidem yasaların açık olduğunu belirterek ifadelerini kullandı; “Eko kırım yaşanıyor. Seçtiğimiz yetkililerden,  Kimse görmüyor mu? Duymuyor mu? Aslında görüyorlar, görmezlikten geliyorlar. Duyuyorlar. Duymazlıktan geliyorlar. Sular ve topraklar kirleniyor. Daha doğrusu kirletiyorlar.  Bunun sonucunda İnsanlarımız ölüyor. Yarınlarımız yok oluyor. 

Kanun ve yasalarımız çok açık. 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun  “İlkeler” başlıklı 3ncü maddesi  “a” fıkrasında; “Madde 3 – Çevre korunmasına, iyileştirilmesine ve çevre kirliliğinin önlenmesine ilişkin genel ilkeler şunlardır: Başta İdare, meslek odaları, birlikler ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere herkes, çevrenin korunması ve kirliğinin önlenmesi ile görevli olup,  bu konuda alınacak tedbirlere ve belirlenen esaslara uymakla yükümlüdürler.” ve yine “Bilgi Edinme ve Başvuru Hakkı” başlıklı 30uncu maddesinde de; “Madde 30- (Değişik madde ve başlığı: 5491 - 26.4.2006 / m.21) Çevreyi kirleten veya bozan bir faaliyetten zarar gören veya haberdar olan herkes ilgili mercilere başvurarak faaliyetle ilgili gerekli önlemlerin alınmasını veya faaliyetin durdurulmasını isteyebilir.” Denilmektedir.

Kanunlar ortada iken nasıl oluyor da oluyor. Yargının iptal ettiği projeler tekrar tekrar neden geliyor?

Kent Ormanı Çok Yakında Hizmete Açılıyor Kent Ormanı Çok Yakında Hizmete Açılıyor

Bu kanunlar ortadayken 2009/7 ve 2014/1 Genelge ile kanunlar arkadan dolaşılıp, tekrar tekrar geliyor, vahşi madenciliğin önü açılıyor.

Aslında; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 8.maddesinin ihlal edilmiş sayılması için insan sağlığına gerçek bir zararın verilmiş olmasının şart olmadığını belirtmiştir. Çevre hukuku ve ÇED’in temel mantığı da bu yöndedir.  İşleminin hukuka aykırı olduğunun kabul edilmesi için, insan sağlığının ve doğanın zarar görmesi beklenmemelidir. Risk olması yeterlidir.

Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak sorumluluğu ve tarihe not düşmek adına yaşamı savunmaya devam edeceğiz.” (Volkan Abuy)

Editör: Volkan Abuy