Değişiklikle birlikte getirilen şartların, yurtdışında okumayı oldukça zorlaştırdığı aktarılırken, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yurtdışında Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliğinde değişikliğe gittiği bildirildi.  Değişiklikle birlikte getirilen şartların, yurtdışında okumayı oldukça zorlaştırdığı ifade edildi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’nın Yurtdışında Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına dair Yönetmeliği 15 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yurt dışında okuma hayali olan öğrenciler için şartların oldukça zorlaştığı görüldü. Yapılan değişiklik sonrasında, yurt dışı yükseköğretim kurumlarına kayıtta YKS puan şartı geldiği kaydedildi.

Resmi Gazete'de yayınlanan değişiklikler kapsamında yeni düzenlemeler şöyle sıralandı;

Türkiye Şampiyonlarından Müdür Özefsun’a Ziyaret Türkiye Şampiyonlarından Müdür Özefsun’a Ziyaret

-Tıp, Hukuk, Mimarlık, Mühendislik, Öğretmenlik, Diş Hekimliği ve Eczacılık okumak isteyen öğrencilerin YKS  sınavına girmesi ve okuyacakları bölümü kazanması şartı getirilirken, aksi takdirde hiçbir şekilde denklik almaları mümkün olmayacak yurt dışından aldıkları diploma Türkiye’de geçersiz olacak.

Ayrıca tüm alanlarda eğitim görecek öğrencilerin kayıt yaptırdıkları okullar en az iki sıralama listesinde ilk 1000 içerisinde olmaları gerektiği aktarılırken öğrencilere  denklik verilmeyecek ve yurt dışından aldıkları diploma Türkiye’de geçersiz sayılacak.

YÖK tarafından yapılan değişikliklerin yayınlandığı Resmi Gazete'de ayrıca şunlar yer aldı;

Yeni düzenlemelerin Resmi Gazete'de yayınlandığı tarihten itibaren, orta öğrenimlerini Türkiye’de tamamlayıp YKS kılavuzuna göre Türkiye’de belirli bir başarı sıralaması şartıyla kayıt yaptırılabilen programları yurt dışında okumayı planlayanların, yurt dışındaki programa kayıt oldukları yıla ait ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme sınavında ilgili program için aranan sıralama dilimine girmeleri şartı arandığı yer aldı. Buna bağlı belge, başvuru belgeleri arasına eklenirken başvuru esnasında kuruma verilecek. YKS’ye girmeyen ve girdiği halde ilgili program için aranan başarı sıralamasına giremeyen öğrenci adaylarının  denklik başvuruları reddedilecek. Bu yeni düzenlemeyle birlikte başarı sıralamalarının oldukça önemli olduğu aktarılırken yurt dışında okuma hayali olan öğrenci adaylarının üniversite yarışında nasıl bir yol izleyeceği merak konusu.  (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi