Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi organizasyonunda Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlamaları kapsamında "100. Yılında Cumhuriyet ve Edebiyat" konulu panel gerçekleştirildi.
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlamaları kapsamında Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından Rektörlük Kültür Merkezi Üst Salonda Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ali Kurt’un moderatörlüğünde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Ferhan Akgün Ünsal, Dr. Öğr. Üyesi Zafer Özdemir ve Dr. Serhat Hamişoğlu’nun sunumlarıyla "100. Yılında Cumhuriyet ve Edebiyat" konulu panel düzenlendi.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan panele, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. H. Hale Karayer, üniversitenin akademik personeli, öğrenciler ve Kırklareli halkı katıldı.
Düzenlenen panelde ilk konuşma Dr. Öğr. Üyesi Ferhan Akgün Ünsal tarafından yapıldı. Akgün, "Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Türk Edebiyatının 100 Yılı” başlıklı konuşmasında şiirden romana, öyküden denemeye, eleştiriden günlüğe, geziden anıya kadar pek çok tür ve farklı alanlarda öncelikli gayesi edebî estetik olan eserler aracılığıyla edebiyatımızın her geçen gün geliştiğini ve çağdaş edebiyatlar arasında yer edindiğini ve bunu çok büyük ölçüde Cumhuriyet’e; onun değerlerine, birikimine ve kazanımlarına borçlu olduğumuz görüşünü aktardı.
Panelin ikinci konuşmacısı ise Dr. Serhat Hamişoğlu idi. Serhat Hamişoğlu “Cumhuriyet’in Kuruluş Aşamasında Türk Romanında Eğitim ve Yabancı Okullar Meselesi” başlıklı konuşmasında Batılılaşma hareketlerinin ardından ülkede yaygınlaşan yabancı okulların, yürüttükleri misyonerlik faaliyetlerinin Millî Mücadele ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında yayımlanan romanlarda nasıl yer aldığı ve Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren bahsi geçen okulların bu zararlı faaliyetlerinin nasıl önlenmeye çalışıldığı hakkında bilgiler paylaştı.
Panelin son konuşmacısı Dr. Öğr. Üyesi Zafer Özdemir ise “Türk Edebiyatında Eleştiri Türünün Gelişimi” başlıklı konuşmasında öncelikle Türk edebiyatında eleştiri türünün ilk örneklerinden bahsederek, bu türün Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatındaki gelişim süreci, Cumhuriyet’e ve Türk edebiyatına katkılarının neler olduğu hususlarına değindi. (Gülşah Ayyıldız)