Kırklareli İl Genel Meclisi’nin Temmuz ayı son birleşimi dün Aydın Karakoç başkanlığında gerçekleştirildi. Birleşimde Kırklareli İl Özel İdaresi tarafından ilimize 50 Milyon Liralık "Güneş Enerji Santrali Tesisi" kurulacağı duyuruldu. İlk olarak konuyla ilgili Plan ve Bütçe Komisyonluğu tarafından hazırlanan rapor okundu. Raporu okuyan Başkan Okay Şeran, “İl Genel Meclisinin 04/07/2022 tarih ve 280 sayılı karan ile ilimiz Merkez ilçe, Karakoç Köyünde Güneş Enerji Santrali Kurulumu ile ilgili teklif komisyonumuza sunulmuş olup yapılan değerlendirme neticesinde Mülkiyeti Hazineye ait 116 ada 10 parsel numaralı. 100.764,16 m2 yüzölçümlü taşınmaz ile 116 ada 53 parsel numaralı 8.840,02 m2 yüzölçümlü taşımazların ‘Güneş Enerji Santrale Tesisi’ kurularak yenilenebilir enerji kaynağıyla elektrik üretilmesi doğrultusunda kullandırılmak üzere tahsisinin istenildiği, ilgi tarih ve sayılı yazı ile tahsis talebinde bulunulan 116 ada 10 parsel numaralı taşınmazın 99.264.16 m²'lik kısmın, münhasıran kamusal hizmetlerde kullanılması, ticari amaçla kullanılmaması, üçüncü kişilere ticari ya da gayri ticari amaçla kullandırılmaması devredilmemesi, tahsisli idarenin ilgili mevzuatları ile belirlenen ve alınması zorunlu olan gelirler dışında her ne ad altında olursa olsun herhangi bir ücret alınmaması, tahsisli idare tarafindan tahsis amacına uygun kullanım nedeniyle ticari amaca yönelik ünitelerin söz konusu ve zorunlu olması durumunda ise Hazine Taşınmazlarını idaresi Hakkında Yönetmeliğin 67, 70 ve 73/A maddesine göre işlem yapılması, ayrıca 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu, 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanıına İlişkin Kanun ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) mevzuatı kapsamında ilgili İdarelerden gerekli izinlerin alınması kaydıyla, I Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 101 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ile 5018 Sayılı Kanunun 47 nei maddesi gereğince "Güneş Enerjisi Santrali Tesisi kurulmak üzere Kırklareli İl Özel Idaresi adına 2 (iki) yıl süreli ön tahsisi uygun görülmüştür. 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu'nun 10 ncu ve 51 nei maddeleri gereğince; toplam 5 (beş) MW Güneş Enerji Santralı Kurulmasa Projesinin, 2022 Yil Yatırım ve Çalışma Programına alınmasıyla, öncelikli olarak Güneş Enerji Santrali Tesisi Kurulmasında ve diğer yatırımlarında kullanmak amace ile 50.000.000,00. TL(Ellimilyon Türk Lirası)nin borçlanılarak tedarik edilmesi, bu konuda Avrupa Birliği fonlari ve benzer kaynaklardan hibe alınması için gerekli çalışmaların yapılmasa, borçlanma ve hibe fonlarına müracaat iş ve işlemlerin yürütülmesi için. Il Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Kuşoğlu'na yetki verilmesi ile on tahsisi alınan parsellerin ilgili kısımlarıma ait imar planlarının hazırlatılması hususları komisyonumuzca uygun görülmüştür.” ifadelerine yer verdi.

“179 köyümüzün tamamının elektrik faturalarını TREDAŞ ile mahsuplaşacağız”

Ardından İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Kuşoğlu ayrıntıları paylaştı. Kuşoğlu bilgilendirmesinde, “Bizim şu an düşündüğümüz 5 megawattlık bir güneş tarlası. Bunun karşılığında 179 köyümüzün tamamının elektrik faturaların TREDAŞ ile mahsuplaşmak. Yeri bulduk. Tahsisini Sayın Valimizin yardımları ile 1 günde aldık. Şimdi inşallah borçlanması ile ve planlaması ile alakalı sizlerin vereceği karar doğrultusunda biz hızlıca başlayıp kışa girmeden önce bitirmek istiyoruz. 50 milyon TL diyoruz ama 50 milyon Liranın tamamını kullanacağız diye bir şart yok. Biz Ajanstan ve diğer kurumlardan bununla ilgili bedelsiz para alacağız. Onlarla ilgili de görüşme yaptık. Bir sıkıntımız yok çok şükür ama böyle bir rakamın orada olması gerekiyor. Ben hayırlı olmasını şimdiden diliyorum. İnşallah içme suyundan sonra tarımsal sulamayı da bu çarkın içerisine katarız. Adım adım yürürüz diyorum.” dedi.

“İlerleyen günlerde 10 megawata kadar kurulu güç kurabiliyoruz “

Devamında İl Genel Meclis Başkanı Aydın Karakoç’ta açıklamalarda bulundu. Bu projeyi geçirdikleri taktirde tüm Türkiye’deki 51 il içinde örnek özel idare olacaklarını vurgulayan Başkan Karakoç,  “Özel İdare olarak 99 dönüm bir yer aldık. Yapacağımız yer Ahmetçe Köyü’nden Kuzulu Köyü’ne gidilirken sol tarafta bütün gün güneşi alan bir alan. 10 dönüme 1 megawat kurulabiliyor. Yani burası ilerleyen günlerde 10 megawata kadar kurulu güç kurabiliyoruz. Elde edilecek enerji sisteme verilecek. Yani TEİAŞ ile anlaşma yapılacak. Köylerle mahsuplaşmaya gidilecek. Mahsuplaşma ile köylerimiz su sondajları ve buna benzer işlere para ödememiş olacaklar. Fazla üretilen enerjiden elde edilen gelirde İl Özel İdaresine gelir olarak kaydedilecek. Yani önü açık bir proje. Borçlanma ile bir bölümüne başlayacağız. Tahsis 2 yıllık. 2 yıl içerisinde oraya bir çivi çakılması gerekiyor aksi halde tahsis iptal ediliyor.

“51 il içinde örnek özel idare olacağız

 Biz buradan başlayacağız AB fonları gibi fonlar var. Buralardan hibe alma yoluna gideceğiz. Aldığımız hibe fazla ise İller Bankasından alacağımız krediden daha az kullanacağız. Bugünden itibaren İl Özel İdaresi’nin tüm hesapları İller Bankasına havale ediliyor. Bütün paralarımız İller Bankasında duracak. Personel ücretleri, mahsuplaşmalar, bütün hesaplar orada olacak. Bu projeyi geçirdiğimiz taktirde tüm Türkiye’deki 51 il içinde örnek özel idare olacağız.” şeklinde konuştu. Teklif maddesi İl Genel Meclisi’nde oy birliği ile kabul edildi. (S.Ünver)

Editör: Haber Merkezi