Lüleburgaz Yıldızları Sanat Akademisi’nde (LYSA) yer alan Nevin Erbil Atölyesi’nde gerçekleştirilen Edirnekari kursu, yaklaşık 600 yıllık bu sanatın gelecek kuşaklara aktarılmasına olanak sağlıyor.

9372Dbab 6E59 419E B7Cf 260D9Da233D4

Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Edirnekari sanatçısı Yaşar Saltık önderliğinde gerçekleştirilen kursta kursiyerler bu köklü sanatın inceliklerini detaylı bir şekilde öğreniyor.

067C0588 730F 49D5 Be0D 9Ec6D48Bc37A

Kursiyerlerin ahşap, mukavva gibi eşyaların üzerine işlediği rengarenk motifler dikkat çekiyor. Kursiyerlerin çalıştıkları motifler arasında Lüleburgaz’ın Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Kadı Ali Camii, Avcı Mehmet Çeşmesi gibi kültürel hazinelerinde kullanılan motifler de yer alıyor.

3D11F769 7Bc4 4273 8B1C B2B5079Bccd2

Kırklareli’nde 2 Farklı Noktada Yılbaşı Coşkusu Kırklareli’nde 2 Farklı Noktada Yılbaşı Coşkusu

Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Edirnekari sanatçısı Yaşar Saltık; “Edirnekari, geleneksel Osmanlı el sanatı. Edirne’nin başkent olduğu dönemde ustalar tarafından üretilmiş bir el sanatı. Ahşap üzerine geleneksel motiflerin çalışıldığı bir el sanatı. Lüleburgaz’da bu sanatı yaşatmaya çalışıyoruz. Ahşap üzerine geleneksel motiflerle özellikle Lüleburgaz’a ait motifleri işliyoruz. Yaşadığımız şehrin değerlerin i ön plana çıkarmak gibi bir meselemiz var. Son 2 yıldan beri iki defa ‘Lüleburgaz Motifleri’ sergisi yaparak bunları yaşatmaya çalışıyoruz. Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Kadı Ali Camii, Avcı Mehmet Çeşmesi ve Lüleburgazla ilgili kitaplardan derlediğimiz motifleri çalışarak sunduk. 30’a yakın motif çıkardık. Özellikle Kadı Ali Camii’nin, Sokullu Mehmet Paşa Camii’nin kubbesini çalıştık, dua kubbesini çalıştık, kervansarayı çalıştık, şadırvandaki lale, sümbül, karanfil gibi motifleri çalıştık. Lüleburgaz’da var olan, üretilen motifleri sonraki kuşaklara tanıtmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi