Kırklareli Merkez ilçeye bağlı Deveçatağı köyünde kadın girişimci Çiğdem Balım’ın daveti ile ABD’nin Michigan şehrinden lise çağındaki çocukları ile birlikte Deveçatağı köyüne gelen aileler, burada çocuk ve gençlerle hem İngilizce öğretti, hem de bilim, kültür, eğitim ve eğlence dolu iki hafta geçirmelerine olanak sağladı. Facebook üzerinden Göçmen Anneler sayfası üzerinden Türkiye’deki bağlarını koparmayan anneler, ulaşım, konaklama vb. tüm masrafları kendileri karşılayarak anavatandaki köy çocuklarına ışık saçmak için her yıl organize oluyorlar.

E85Cee0F 9Aca 4E22 Abd4 35Fdcfaa7B4F

3 Yıl Önce Fetihiye’de Başladı

ABD’den Türkiye’ye uzanan gençlik köprüsü projesine 3 yıl önce Fethiye ölüdenizdeki Faralya köyünde başladıklarını belirten Gina Ceyda Erpardo, Çiğdem Balım’ın daveti ile geldikleri Deveçatağı köyünde unutulmaz anılarla dolu iki hafta geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Proje ve yaptıkları çalışmalar hakkında gazetemize bilgiler ver Gina Ceyda Erpardo, şu sözlere yer verdi, “Biz Amerika'dan atlayıp geldik. Türkiye'den de gönüllü olarak gelen ebeveyn ve onların gençleri var. Biz kimiz, ne yapıyoruz, bizim burada işimiz ne? Bu hayal 3 sene önce başladı. Facebook'ta Göçmen Anneler diye bir grubumuz var, yurt dışına taşınmış annelerin olduğu bir grup. Bir gün Fethiye Ölüdeniz’deki Faralya köyünden 3 sene önce bir anne köydeki çocukların resimlerini çekiyor ve sosyal medyaya resimleri paylaşıyor. Diyor ki “bu çocuklar yaz boyunca hiçbir şey yapmıyorlar, keşke birileri gelse de şu çocuklara biraz İngilizce öğretse” deyince, Amerika'da yaşayan bir anne Aşkın ve Faralya köyünden Burcu hemen organize oluyorlar ve bu projeyi Faralya köyünde başlatıyorlar. Orada olduğu gibi buradaki amacımız çocuklarımıza İngilizce öğretmek. 3 senedir proje devam ediyor. Gecen sene Kırklareli'ne bağlı Deveçatağı köyünden Çiğdem Balım bizleri buluyor ve diyor ki “bizim köye de gelir misiniz” Biz de bir kaç tane anne lise çağındaki gençlerimizle konuşup bu sene buraya gelmeye karar veriyoruz.

7F9D65D1 4D59 4E7F 985C D324A6C74E6F

“Amacımız her köyde en az 2 sene kalıp, köy köy dolaşmak”

Kursumuz 2 hafta, yaz okulu. Bizim çocukların bazıları çok iyi Türkçe konuşuyor, bazıları hiç konuşamıyor. Onlar Türkçe öğreniyor, Türk kültürü öğreniyorlar. Zaten bizim Amerika'daki kollarımızda ve Türkiye'deki birçok okulda da sosyal sorumluluk projesine teşvik ediyorlar. Bizim de zaten düşüncemiz şu, biz bunu kendi yaşadığımız ülkelerde yapacağımıza doğduğumuz, büyüdüğümüz yerdeki çocuklara özellikle köy çocuklarına neden vermeyelim. Amacımız bu şekilde. Biz bu 2 hafta ne yaptık, oyun hamurlarıyla oynadık, renkleri tartıştık. Herkes renkleri öğrendi. Aktivite kitapları getirdik, numaraları öğrendik, bilim, teknik, teknoloji projeleri getirdik robotlar yaptık. Elektrik akımı üzerinde çalıştık. Sohbet ettik, oyun oynadık. Çok güzel vakit geçirdik. Amacımız aslında, grubumuzun adı ‘Youth Bridge Us To Turkey’ sosyal medyada hesaplarımız var. Tamamen gönüllerden oluşan bir grup. Bağış almıyoruz, bir para girdisi çıktısı yok. Amacımız daha fazla yayılmak, her köyde en az 2 sene kalıp, köy köy dolaşmak.”

8 Ağustos Perşembe günü itibarı ile sona eren yaz okulu projesi sonrası Deveçatağı Köyü Muhtarı Ernis Balım, eğitime katılan çocuk ve gençlere sertifikalarını takdim etti. Projenin Deveçatağı köyünde gerçekleşmesine ön ayak olan Çiğdem Balım da 2 hafta boyunca çocukların çok güzel vakit geçirdiğini ve bilimsel çalışmaların yanı sıra kültürel olarak da birbirlerinden çok şey öğrendiğini söyledi.

Kırklareli’ne Millî Teknoloji Atölyesi Kırklareli’ne Millî Teknoloji Atölyesi

6Cfbf017 3B27 45Eb Ab24 5D23118331F4

F3Ded807 Cde4 47D7 91C3 4D7C3F8549C3

Fdffff32 0483 44A4 987F 7969D7959823

C6Bfcd60 B382 422E B189 F55C407D6C4E

Editör: Haber Merkezi