Yerel

Avrupa’daki Plastiksever Sinek Kırklareli’nde

Yapılan gözlemler, Kırklareli'nden Trabzon ve Rize'ye kadar Asya kaplan sivrisineğinin baskın ve en yaygın sivrisinek haline geldiğini gösteriyor.

Halk arasında Asya Kaplan Sivrisineği olarak bilinen “Aedes Albopictus" Türkiye üzerinde ciddi bir yayılım gösteriyor. Yabancı kaynaklar, Avrupa’da bu sinek türünün ateşli hastalıklara sebep olan virüslerin bulaş yolunu açtığını kaydediyor.

Asya Kaplan Sivrisineği’nin yol açabileceği viral enfeksiyonlar, Dang Humması, Zika Virüsü, Sıtma gibi ateşli hastalıklara sebep oluyor.

Hastalıkların hemen hepsinde tablo ateş, halsizlik,  bulantı, kusma beraberinde seyrediyor.

Isırılan bölgede kızarıklık görülebilirken hafif şişme de gözlemlenebilir. Yüksek ateş, bu sineğin ısırdığı kişiye bir virüs çeşidi bulaştırmasından dolayı görülebilir. Hastada titreme görülmesi, sineğin humma virüsü bulaştırdığını gösteriyor.

Uluslararası bir proje kapsamında yapılan gözlemler, Kırklareli'nden Trabzon ve Rize'ye kadar Asya kaplan sivrisineğinin baskın ve en yaygın sivrisinek haline geldiğini gösteriyor.

Türkiye’den bilim insanları, "Aedes Albopictus"un yayılımının dikkat çekici olduğuna dikkat çekiyor. Uzak Asya kökenli bu türün yaklaşık 10 yıl önce Yunanistan'dan Marmara'ya girdiğinin bilindiğini ifade ediliyor.

Bu tür, Türkiye'de yaygın diğer sivrisinek türlerine göre daha ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Çok hızlı yayılan türün, yerel yönetimlerin uyguladığı sivrisinekle mücadele yöntemlerine dirençli olduğu ifade ediliyor.

PLASTİĞİ SEVİYORLAR

Asya Kaplan Sineğinin kuru havalarda oto lastiğinin iç kısımlarına bıraktığı yumurtalar, yağmur yağdığında açılıyor.

Oto lastiklerinin bu türün en önemli üreme alanları olduğu ifade ediliyor. Ülkeler arası lastik ticaretiyle yumurtalar da taşınıyor. Bilim insanları benzinliklerde ya da lastikçilerde ya da başka yerlerde kullanılmış oto lastiklerinin kontrol edilmesi ve açıkta bırakılmaması gerektiğinin altını çiziyor. Öte yandan bahçelerdeki küçük plastik kaplar kaldırılmalı ve örneğin mezarlıklardaki su testilerinin kontrol edilerek ağızlarının kapalı tutulması gerekli.

Normal bir sivrisinek akşam olmasını bekliyor, karanlık olduktan sonra gelip ısırıyor. Asya kaplan sineği gündüz de insana yaklaştığında mutlaka saldırıyor.