1 Eylül Pazar Günü Saat 12:00’de Dingiloğlu Parkı Önünden ve Kavaklı Beldesi Belediye binası önünden hareket eden araçlar, Edirne'de Ayçiçeği Hasat Töreni'ne katıldı. Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan ve Babaeski Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan'ın da katılım gösterdiği programda, üreticiler içinde bulundukları zor durumu haykırdı.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Büyükdöllük Köyü'nde gerçekleşen törende ayçiçeği üreticisinin karşı karşıya kaldığı sorunlardan dolayı üretimden uzaklaşmaya başladığının altını çizdi. Bayraktar, sorunun ciddiyetinin farkına varılmaz ise çok geç kalınacağını vurgulayarak “Uzaklaşan çiftçiyi bir daha üretime döndüremeyiz. Son pişmanlık fayda etmez" dedi.
Bayraktar'ın konuşmasındaki önemli başlıklar şu şekilde;
"Önalım Fiyatı"
"Trakya Birlik’in açıkladığı ön alım fiyatı üreticinin yeterli gelir sağlayacağı, emeklerinin karşılığı olacak seviyede değildir. Açıklanan fiyat maliyet seviyesinde kalmıştır, üretici mağdur olacaktır. Haziran ayı son 53 yılın en sıcak Haziran ayı oldu. Bu yıl artan aşırı sıcaklıklar çoğu üründe olduğu gibi ayçiçeğinde de verimde azalmaya neden oldu. Bazı arazilerde üreticiler tarlasını nadasa bıraktı. Ayçiçeğinde verim düşük olduğu için gelir de düşük olacak. Bölgedeki gelir kaybının telafisi için kuraklık desteği verilmesi çok önemlidir. Ayçiçeğinde düşük vergi ile ithalat yapılmasına izin verilmemelidir. Ayçiçeği ve ürünlerinde gümrük vergi oranları yıl boyunca yüksek tutulmalıdır. Üretimi artırmaktan başka çaremiz yok. Üreticiye yeterli fiyat ve kuraklık desteği verilmezse, üretici ayçiçeği üretiminden uzaklaşır. Uzaklaşan çiftçiyi bir daha üretime döndüremeyiz. Son pişmanlık fayda etmez"
“Kırsalımız Yaşlanıyor"
Yaş ortalaması 58'e yükseldi ve gençlerimizi kırsalda tutamıyoruz. Çiftçilerimizin ödedikleri prim gün sayısında adalet sağlanmasını istiyoruz. Çiftçilerimizin diğer sigortalılar gibi prim gün sayısının 7200 güne indirilmesini bekliyoruz. Çiftçilerimizin bankalara olan kredi borçları 700 milyar lirayı buldu. Üreticilerimizin banka borçlarının faizsiz olarak uzun vadeli yapılandırılmasını bekliyoruz.”