DOKU Derneği Başkanı Göksal Çidem, sosyal medya hesabından yayınladığı açıklamayla yerel seçimler öncesi belediye başkan adaylarının su taahhütleri ile ilgili konuştu. Armağan Barajından suyu getirme sözünü tüm belediye başkanlarının verdiğini ancak bu taahhüt kadar suyu baraja sağlayan havzalarının korunmasının önemine dikkat çekti.

Başkan adaylarının su kaynaklarını korumayı da taahhüt etmesi gerektiğinin altını çizen Çidem; “Seçime yaklaştığımız şu günlerde Kırklareli Belediye Başkan adayları Armağan Barajından içme suyu getirilmesi vaatleri arasında. Suyu getirmek ne kadar önemli ve elzemse, Barajı besleyen su havzalarını da koruyacaklarını özellikle vurgulamaları ve bunu taahhüt etmeleri gerekir diye düşünüyorum” dedi.

Yüzeydeki suların önemi ile alakalı bir araştırmayı paylaşan Çidem şu ifadeleri kullandı; “Bir hatırlatma yapmak gerekirse, Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi 9 yıl önce bu konuyla ilgili bir çalışmanın parçası olmuştur. NKÜ Çorlu Çevre Mühendisliği Fakültesince yapılan çalışmanın arazi boyutundaki çalışmalarda yer almıştık.

Bu süreçte neler mi yapıldı.?

Armağanköy Barajı Sularının Karekterizasyonu Ve Su Kalitesinin Ağır Metaller Bakımından İzlenmesi her geçen gün yüzeysel ve yer altı sularının daha fazla tüketilmesi ve kirlenmesi, kalitesi bozulmamış su kaynaklarına olan ihtiyacın artması, kaliteli suların ulaşılabilirliğinin zorlaşması veya eldesinin ekonomik olmayışı insanoğlunu, yüzeysel suları daha dikkatli yönetme stratejilerine itmektedir. Araştırma 10 Şubat 2015 tarihinde başlamak üzere Şubat, Mart ve Nisan aylarını kapsayacak şekilde numuneler alınarak Kırklareli İli Armağanköy Baraj alanında başlamıştır.

Ca, Mg, Na, K, S, Mn, Mo, Fe, Cu, Zn, As, Hg, Cd, Ni, Cr ve Pb ölçümleri Namık Kemal Üniversitesi Merkez Laboratuarı’nda (NABİLTEM), pH, EC, ÇO ve AKM ölçümleri Namık Kemal Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Laboratuarında Standart Metodlar’da belirtilen esaslara göre gerçekleştirilmiştir

Sonuç; Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde Su Çerçeve Direktifi doğrultusunda yüzeysel suların ekolojik olarak da “iyi durum”a getirilmesi hedeflenmekte bu nedenle nehir, baraj, göl ve göletlerde yapılacak izleme çalışmaları üzerinde önemle durulmaktadır. Su Çerçeve Direktifine göre Armağanköy Baraj suları analiz edilen parametreler bakımından mevcut durumda; “çok iyi statü”lü su durumundadır. Ancak suyun bu mevcut durumu, gelecek kuşakların içme suyu ihtiyacı için özenle korunmalıdır deniliyor.” (Volkan Abuy)