Kırklareli Belediye Meclisinin Temmuz ayı toplantısında konuşan Başkan Mehmet Siyam Kesimoğlu su sorununu anlattı, sorunun çözüm yollarını sıraladı. Kesimoğlu açıklamalarında şu ifadelere yer verdi;
“Bu konuyla ilgili olarak Kırklareli’ne İSKİ’den bir ekip davet ettik. Geldiler burada bir çalışma yaptılar. Daha sonra da bir rapor oluşturdular. Bu rapordan birkaç alıntı yaparak sizleri bilgilendirmek istiyorum.
Kırklareli Belediyesi’nin yaklaşık 39 bin su abonesi bulunuyor. Şehir genelinde yaklaşık 500 bağ ve bahçe, şehir şebekesinden besleniyor. Kırklareli içme suyunun yüzde 85’ini Kırklareli barajından, yüzde 15’ini ise yeraltı suyundan alıyor. Ham su deposuna gelen sular buradan da 3 asıl, bir yedek motor aracılığı ile Kırklareli İçme Suyu Arıtma Tesisine iletiliyor. Burada iki depomuz bulunuyor. Birincisi Balaban deposu. Kapasitesi 2900 metreküp. Bu depoya herhangi bir enerji gideri yaratmadan su geliyor. Enerji hattı kullanarak su aldığımız Sazara deposunun kapasitesi ise 2750 metreküp. İlave olarak günlük yaklaşık 5000 metreküp 4 adet aktif su kuyusundan çekilen su klorlanarak şehir şebekesine veriliyor. İlimizde gece 02.00-05.00 saatleri su tüketiminin en az olduğu zamanları kapsıyor. Günlük ortalama debimiz ise 133,50 metreküp/saat şeklinde.
Her ne kadar jeneratörümüz olsa da bir elektrik enerjisinin kesilmesi bizlere 10 dakikaya mal oluyor. Depolar boşalıyor, onların yeniden dolması zaman alıyor. Dolayısıyla elektrik kesintilerinin birden fazla gerçeklemesi aksamalara yol açıyor. Aslında bizim yıllık su tüketimimiz 8 milyon metreküp civarında. Bizler 8 milyon metreküp suyu yine arıtma tesisimize getiriyoruz, burada arıtıp şehrimize veriyoruz. Belediye olarak bizim asli görevimiz, halkımızın içme suyu ihtiyacını karşılamaktır. Ama yeşil alanlar, bağ bahçe sulamalarına ilişkin fazla kullanım söz konusu. Ya da tespit edemediğimiz başka konular var. Bu vesileyle halkımızı su tüketimi konusunda daha dikkatli olmaya davet ediyorum.
Bu konuda çözüm yollarımız da belirlendi. Hemen ivedi olarak iki kuyumuzun açılması gerekiyor. Karacaibrahim Mahallesinde ve Asilbeyli Köyü yolunda iki kuyu açacağız. Çalışmaları başlattık. İkinci olarak Ham Su Terfi Merkezindeki trafoların yenilenerek 1000 Kw’ya çıkması gerekiyor. Şu anda 640 Kw’lık bir enerji ünitesi var. TREDAŞ ile temasa geçtik. Bir kısmını onlar, bir kısmını biz karşılayacağız ve bu sorunun çözümüne katkı sağlamış olacağız. Terfi hattımızın yaklaşık 600 metrelik bölümünde, çelik borularda zayıf noktalar var. Bir takım teknik tedbirlerle bu problemin de çözülmesi gerekiyor. Yine su dağıtım sisteminde etkin kayıp kaçak noktalarının belirlenmesi, oldukça önemli.
Bunlar elbette kesin çözümler değil. Ama en azından yaşanan sorunların bir daha yaşanmaması adına alınması gereken önlemlerdir. Ama her fırsatta ifade ettiğimiz gibi bunun radikal çözümü; Kırklareli Barajından değil de, Armağan Barajından suyun alınmasıdır. Yaklaşık 10 yıldır bu konuyla ilgili mücadelemiz devam ediyor. 21 kilometrelik isale hattını döşeme görevi devletimizin, yani hükümetimizindir. 10 yıldır ben, 3 yıl da benden önceki Cavit Çağlayan Başkanımızın mücadelesine rağmen, hala Devlet Su İşleri’nin 21 kilometrelik isale hattı ile Armağan Barajı suyunu Kırklareli’ne getirmemelerini ben anlamakta güçlük çekiyorum. Bu konuyu bir muhalefet Belediyesinin yakınması, haykırışı değil de, gerçekten Kırklareli halkının acil çözüm bekleyen bir sorununun Belediye Meclisinde dile getirilmesi şeklinde algılamalarını da buradan rica ediyorum.”
Buna bağlı olarak Belediye Meclisi Temmuz ayı gündeminde İlimiz Merkez İçmesuyu Kesin projesinin Çizdirilmesi işinde kullanılmak üzere 2.400.000 TL, yine ilimiz merkez Kanalizasyon ve Yağmursuyu kesin proje çizdirilmesi işinde kullanılmak üzere 1.500.000 TL İller Bankasından kredi kullanılması ve yapılacak işlemlerde Belediye Başkanının yetkilendirilmesi konuları da Belediye Meclisi’nden oy birliği ile geçti.