2024-2025 Eğitim Öğretim yılında Lüleburgaz'da doğa eğitimleri için TEMA Vakfı'na online başvuruda bulunan 25 okul, 51 sınıf ile 1439 öğrenci ile "Toprak, Hava, Su, Biyolojik çeşitlilik, İklim" konularında eğitim verilecek. 

Minik TEMA Eğitim Programı anaokul çağında ki çocukların, Yavru TEMA Eğitim Programı ilkokul çağındaki çocukların, Ortaokul TEMA ve Lise TEMA eğitim programları seviyelerine uygun gençlerin doğada daha çok zaman geçirmelerini, gözlem yapmalarını, merak duygusuyla doğayı keşfetmelerini sağlamak ve ekolojik okuryazarlık becerilerini güçlendirmek amacı ile tasarlandı.

İlk saha uygulamalarına 1996 yılında başlanan Yavru TEMA Eğitim Programı, 2014 yılında geliştirilerek Millî Eğitim Bakanlığı iş birliği ile gönüllü öğretmenler tarafından yürütülüyor. 2018 yılında, Yavru TEMA Eğitim Programının içerik ve materyalleri tamamen yenilenerek, program 1.-2. sınıflar ve 3.-4. sınıflar için olmak üzere ikiye ayrıldı.

I M G 20240918 W A0000

Hedef Doğa İle Bağ

Temel amacı çocuklara ekolojik okuryazarlık konusunda farkındalık kazandırmak olan program, Türkiye’nin 81 ilinde uygulanıyor. Öğretmenlere açık havada ve sınıf içerisinde uygulanabilecek 96 etkinlik önerisi sunan program ile çocukların doğayla bağ kurmaları destekleniyor.

Uygulanabilir Etkinlikler

Toprak, su varlıkları, biyolojik çeşitlilik, ekosistem, hava, doğada gözlem, sürdürülebilir yaşam gibi konularda oldukça geniş bir kurguda hazırlanmış olan eğitim materyalleri ve her konu başlığı altındaki etkinlik yönergeleri sayesinde öğretmenler, kendi yıllık eğitim programlarına uyumlu olacak şekilde hazırlanan etkinlikleri sınıflarında ya da açık havada kolaylıkla uygulayabilirler.

Ortaokullulara Ekolojik Okuryazarlık Farkındalığı

Ortaokul TEMA temel amacı çocuklara ekolojik okuryazarlık konusunda farkındalık kazandırmak olan program, çocukların doğadaki diğer canlılarla empati geliştiren ve günlük yaşamdaki tercihlerinin doğayı nasıl etkilediğinin farkında olan bireyler olmalarına katkıda bulunmayı hedefliyor. Disiplinler arası bir yaklaşımla hazırlanan program, çocukların doğa ile buluşmasına olanak sağlayan etkinliklere ağırlık vererek aynı zamanda doğayla bağ kurmalarını da amaçlanıyor. Türkiye’nin 81 ilinde uygulanan program kapsamında 48 etkinlik önerisi bulunuyor.

Liselilere Aktif Rol

Lise TEMA Eğitim Programı kapsamında tasarlanan etkinlikler, gençlerin doğal varlıkları daha yakından tanıyarak insanların gezegene olan etkileri üzerine düşünmeleri ve sorunlara çözüm üretme konusunda aktif rol almalarına destek olmak amacıyla kurgulanıyor. Türkiye’nin 81 ilinde uygulanan program kapsamında 31 etkinlik önerisi bulunuyor.

Öğretmenlere Açık Materyal Erişimi

Öğretmenler, Minik ve Yavru TEMA Eğitim Portalı (minik-yavrutema.org) ile tüm eğitim içeriklerine ve materyallerine dijital olarak da erişebiliyor. 

Program kapsamında gönüllü öğretmenlerin etkinlikleri kolaylıkla uygulayabilmesi için detaylı etkinlik planları içeren Öğretmen Rehberi, program öğretmenlerine mail yoluyla ulaştırılıyor. Öğretmenler, Ortaokul ve Lise TEMA Eğitim Portalı (e-tema.org/ortaokul-lisetema) ile tüm eğitim içeriklerine ve materyallerine dijital olarak da ulaşabiliyor.

Lüleburgaz'da Başvuran Okullar

Bu kapsamda Lüleburgaz'da başvuran okullar şu şekilde;

*Yıldızlar Çocuk Akademisi 

*Hayal Anaokulu 

*İpek Anaokulu 

*Masal Anaokulu 

KIRKLARELİ; Ehliyetsiz Sürücü Kaldırımdaki Kadına Çarptı KIRKLARELİ; Ehliyetsiz Sürücü Kaldırımdaki Kadına Çarptı

*Güneş Çocuk Akademisi

*Şehit Mednan Tuna İlkokulu 

*Kocasinan İlkokulu 

*TEK İlkokulu 

*Şaban Öğünç İlkokulu 

*General Ferhat Akat İlkokulu 

*Ahmetbey Atatürk İlkokulu 

*İstiklal İlkokulu 

*Bahçelievler İlkokulu 

*Atatürk İlkokulu 

*Şehit Pilot İbrahim Gerçeker İlkokulu 

*Emrullah Efendi Ortaokulu 

*TEK Ortaokulu 

*80.Yıl Ortaokulu 

*BİLSEM

*Vize Atatürk Ortaokulu 

*TPAO Lisesi 

*Düvenciler Lisesi 

*Lüleburgaz Anadolu Lisesi 

*Lüleburgaz Lisesi 

*Kepirtepe Anadolu Lisesi

Muhabir: Merve Erduğan