Temyol Asfalt Geri Dönüşüm İnş. Taah. Akaryakıt San. ve Tic. LTD. Şirketi Bayramdere Köyü’nde yer alan 450 dönümlük çalılık ormanını ağaçlandırmak için başvuruda bulundu. 323 kişinin yaşadığı ve köyün yüzde 80’inin geçimini çiftçilik ve hayvancılıkla sağladığı Kırklareli Merkez İlçeye bağlı Bayramdere Köyü sakinleri de bu durumu kabul etmediklerini dile getirdi. Ağaçlandırmanın yapılmasıyla köyde çiftçilik ve hayvancılığın biteceğini vurgulayan Köy Muhtarı Kemal Çetintaş, yanında 30 üretici ile birlikte alana talip olduklarını içeren dilekçelerini Kırklareli Valiliği’ne ulaştırdılar.

“Köyümüzün Yüzde 80’i Çiftçilik ve Hayvancılıkla Geçiniyor”

Muhtar Çetintaş konuyla ilgili olarak gazetemize yaptığı bilgilendirmede, “ Orman İşletme Müdürlüğü 25 Ağustos tarihinde İstanbul’dan bir firmanın bizim köyümüzdeki 450 dönümlük çalılık ormanına talip olduğunu söyledi.  Biz orada yıllardır hayvanlarımız otlatıyoruz.  Bu bölgeyi bizlerden alarak başka amaçla kullanmak istiyorlar. Ceviz, armut, elma vb. ekerek ya da başka şekilde firma burayı kullanacak. 49 yıllığına biz ormanlık alanımızın firmalara verilmesini istemiyoruz.  Bizler de köylü olarak tepkiliyiz. Ormanımız bize kalsın.  Köyümüzün yüzde 80’i çiftçilik ve hayvancılıkla geçiniyor.  Bu bölgeyi şirket gelip kullanırsa köyümüzde hayvancılık bitecek. “ dedi.

“Böyle Bir Şeyi Kesinlikle Kabul Etmeyeceğiz”

Böyle bir şeyi kesinlikle kabul etmeyeceklerini vurgulayan Kırklareli İl Genel Meclisi Başkanı Aydın Karakoç, “Biz İl Genel Meclisi olarak köy halkında kalması şartıyla yasada belirtilen orman ürünlerine dayalı bir ağaçlandırmanın yapılması için her türlü desteği vereceğimizi yakınen herkesin bilmesini istiyoruz. “ dedi. Köylünün her zaman yanında olacaklarını kaydeden Başkan Karakoç, “Kırklareli Bayramdere Köyümüz Merkez ilçemize bağlı 323 nüfuslu bir köyümüzdür. Köyümüzün geçim kaynağı hayvancılık ve tarım. Uzun yıllardır belki 100-150 yıldır dedelerimiz atalarımız bu köyde ikamet etmekte bu köyde çiftçilik yapmakta büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık faaliyetlerini sürdürmektedirler. Üretimin düştüğü bu günlerde 532 ve 533 nolu bölmede toplam 18.91 yine 27.38 hektar büyüklüğünde ormanlık alanda şirketin özel  ağaçlandırma özel imar müracaatı bulunmaktadır. Asfaltla ilgilenen bir firmanın tarımla ilişkisi ne kadardır ki bu topraklarda ceviz veya orman ürünleri yetiştirmeye uğraşsın. Biz bu topraklarda küçükbaş hayvan koyun keçi büyükbaş hayvan otlatarak yaşamlarımızı sürdürüyoruz. Bu araziler bizim elimizden alındığında bizim kolumuz kanadımız budanmış bu köyde tamamen üvey evlat statüsüne düşürülmüş olacağız. Dedelerimiz o günden bu güne kadar üretimi sürdürürken bizler köy dışına mı itilmek isteniyoruz. Köy nüfuslarının ve tarımın azaldığı bu dönemde böyle bir şeyi Kırklareli İl Genel Meclisi olarak bizler de kesinlikle ve kesinlikle kabul etmeyeceğiz. Bizler köylümüzün her zaman yanında olmayı tahahhüt ediyoruz.

“Köylümüze Her Türlü Desteği Vereceğiz”

Bizler burada bir üretim tesisi cevizlik veya orman ürünlerinin yapılması için köy halkımızın bütçemiz ile her zaman yanlarında olacağız ve yanlarında olmaya devam edeceğiz. Kırklareli topraklarını Bayramdere topraklarını dışarıdan gelen firmalara vermek istemiyoruz. Biz de köy halkı olarak 30’a yakın üreticimizle Atatürk Parkı’nda toplandık. Arkadaşlarımız topraklarına sahip çıkmak istiyor. Biz İl Genel Meclisi olarak köy halkında kalması şartıyla yasada belirtilen orman ürünlerine dayalı bir ağaçlandırmanın yapılması için her türlü desteği vereceğimizi yakınen herkesin bilmesini istiyoruz.

“Topraklarımızı Dışarıdan Gelen Firmalar Değil Köylülerimiz Değerlendirsin “

Dilekçeler köy muhtarlarımıza anacak 25 Ağustos’ta verilmiş bu nedenle askıya 26’sında çıkartılmıştır. Adı belirtilen şirket günlerce aylarca burasını incelerken köy halkına 6-7 günlük sürenin verilmesi hiç anlamlı bir şey değildir. Bu konuda biz köyde yaşayan bütün insanlar bugün dilekçelerini vererek  burada ağaç ekeceklerini orman ürünler ekeceklerini tüzel kişi ve bireysel olarak buraya talip olacaklarını belirtecekler. Valiliğe dilekçelerini sunacaklar. Topraklarımızı dışarıdan gelen firmalar değil köylülerimiz değerlendirsin.” ifadelerini kullandı.

Gazetemize yapılan bilgilendirmenin ardından köylüler dilekçelerini Kırklareli Valiliği’ne ulaştırdılar. (S.Ünver)

Editör: Haber Merkezi