Çukurpınar, Beypınar Köyleri (Merkez), Balaban Köyü (Demirköy), Yenice, Evciler, Kurudere Köyleri (Pınarhisar) ve Sergen Köyü (Vize) sınırları içerisinde Bilgin Güç Santralleri Enerji Üretim A.Ş. tarafından "Velika Depolamalı RES (30 Adet Türbin- 75 MWm/ 75 MWe/75 MWh)" projesinin halkı bilgilendirme toplantısı yoğun bir katılımla yapıldı.
Çevresel Etki Değerlendirme (Çed) Süreci Başladı
Kırklareli Merkez ilçeye bağlı Beypınar köyünde 28 Eylül Perşembe günü saat 14.30’ta başlayan toplantı Kırklareli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Şube Müdürü Emre Kalaycı’nın açılış konuşmasıyla başladı. Söz konusu RES projesi ile ilgili mevzuat gereği ilk olarak halkın bilgilendirildiğini ve akabinde çevresel etki değerlendirme(ÇED) sürecinin başladığının altını çizen Müdür Kalaycı, bu toplantının kesinlikle projenin başlangıcı anlamına gelmediğini, sadece proje sahası ve izlenecek yollar ile ilgili bilgi verileceğini iletti.
Bölge Halkı ve STK Temsilcilerinin De Görüşleri Dinlendi
Akabinde firma yetkilileri tarafından RES projesi sahası ve proje içeriği ile ilgili bilgiler verildi. Başta Beypınar köylüleri olmak üzere proje sahası içinde yer alan köy muhtarlarının ve doğal yaşam savunucusu sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin büyük bir dikkatle dinlediklerinin sunumun ardından bölge halkı ve STK temsilcilerinin de görüşleri dinlendi. Yapılması düşünülen RES projesinin neredeyse tamamının kadim ormanlarla kaplı bölgelere yapılacağının altını çizen Beypınar köylüleri, projenin köylerine çok yakın bir konumda olduğunu ve bundan en çok zarar görecek olanın da köy halkı olacağına dikkat çektiler. Köyde son yıllarda yaşanan içme suyu, yol ulaşımı, elektrik kesintileri ve mobil şebeke sorunlarına ek olarak bu projenin hayata geçmesi durumunda köylerinin daha da kötü bir duruma düşeceğinin altını çizen Beypınarlılar, RES yapılmak istenen bölgenin yanlış seçildiğini ve orman olmayan başka arazi tiplerinin seçilmesi gerektiğini belirttiler.
“Su Sorunlarına Yenileri İlave Edilecek”
Daha sonra söz alan Yenice, İslambeyli ve Kurudere köyü muhtarları da projenin tam anlamıyla ormanı katletmek anlamına geldiğini ve son yıllarda yaşadıkları su sorunlarına yenilerinin ilave edileceğini dile getirdiler. Toplantıda söz alan Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Yürütme Kurulu Başkanı Av. Ozan Topuz, proje ile birlikte RES sahasında kalan köylüleri bekleyen tehlikeler ve sonrasında yaşanması muhtemel süreçler hakkında bilgi vererek, firma yetkililerine sorular sordu. Topuz’un ardından söz alan Doğa ve Kültür Derneği(DOKU) Başkanı Göksal Çidem ise RES projelerinin çevre ve doğaya verdiği tahribatlar üzerine etkili bir konuşma yaptı. Firma yetkililerinin yaptığı sunumda proje sahasının söylenin aksine kuş göç yolları yakınlarında değil, tamamen kuş göç yolları üzerinde kaldığını aktaran Çidem, proje ile yaban hayatının da büyük yara alacağını bildirdi. Istrancaların diğer yakası olan Bulgaristan tarafında tek bir RES sahasının olmadığına dikkat çeken Göksal Çidem, ülkemiz sınırları içerisinde kalan Istrancaların ise tam anlamıyla talan edildiğini sözlerine ekledi.
“Büyük Bir Ses Kirliliğine Maruz Kalacağız”
Toplantıda söz alan Beypınar köylüleri ise projesinin köyün içme suyu başta olmak üzere iki kilometreden daha yakına kurulmak istenen türbin ile büyük bir ses kirliliğine maruz kalacağına dair çekincelerini ilettiler. STK temsilcilerinin ve köylülerin yönelttiği birçok soruya kaçamak cevaplar veren firma yetkilileri, projenin ilk aşaması olan halkı bilgilendirme toplantısında bölge halkının ve STK’ların konu üzerinde ne kadar hassas ve bilgili olduğunu da görmüş oldular.
Kırklareli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü yetkililerinin yanı sıra Devlet Su İşleri ve Kırklareli Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri de hazır bulunduğu RES halkı bilgilendirme toplantısı, yapılan konuşmaların ardından çay ikramı ile son buldu. (Ferdi Kurtbayram)