Yerel

Bir Efsane Geri Döndü

Kırklareli’nde 1969’dan beri üretimde olan Özdağ Boza, 4 aylık aranın ardından vatandaşlara hizmet vermeye başladı.

Kırklareli’nin en eski işletmelerinden ve aktif olarak üretime devam eden tek bozacısı “Özdağ Bozacısı” yeniden üretime başladı. Yaklaşık 4 aylık aranın ardından vatandaşlara hizmet vermeye başlayan Özdağ Boza’nın işletmecisi Güven Özdağ ile görüştük.

“İstek Üzerine Erken Açtım”

Geçirdiği bir operasyon nedeniyle 4 aydır dükkanlarının kapalı olduğunu söyleyen Özdağ, “Aslında Ekim ayında yeniden boza yapmaya başlayacaktım. Doktorun isteği ile dinlenme süresindeydim ama özellikle isteyen çok fazla müşterim olduğu için daha erken üretime başladık. Hem Kırklareli’nden hem de başka şehirlerden düzenli müşterilerimiz yokluğumuzu hissetmiş sağ olsunlar çok ısrar ettiler ben de bu ısrarı kıramadım” dedi.

“Organik üretim yapan tek biziz”

Kırklareli’nin en eski bozacısı Özdağ Boza, katkısız ve özel yapım bozayı Kırklareli halkı ile buluşturmaya bundan sonraki süreçte de devam edecek.

2.kuşak bozacı olan Güvenç Özdağ ile bozanın inceliklerini ve faydalarını anlatırken; “Mısır ve darıyı kullanıyoruz bozanın üretiminde bunları ektiriyoruz. Katkı maddesi kesinlikle kullanmıyoruz. Zaten Kırklareli’nde en eski ve tek biz kaldık. Yerel üretim yapan ve organik üretim yapan tek biziz.

Glikoz kullanmıyoruz sadece şeker kullanıyoruz. Mayayı da probiyotik halini en yüksek seviyeye taşımak için yaptığımız bozanın ekşimiş halini kullanıyoruz. Katkı kullanmadığımız için de kullanım süresi 3 gün oluyor. 2 tür maya çalışıyorum, Perşembe Günü ekşi, haftanın diğer günleri tatlı çalışıyorum” şeklinde konuştu.