Bulgar Kuşları Koruma Derneği web sitesinde yayınladığı haberde Kırklareli Doğa ve Kültür Derneği (DOKU) işbirliği ile yürütülen "Uçan İmparatorun Kadim Toprakları" projesi kapsamındaki dikkat çekici detayları paylaştı.

Nesli tükenmekte olan altın kartalın bu yıl komşu ülkede rekor sayıda yavru yumurtladığı müjdelendi.  Ancak Trakya bölgesinde durumun parlak olmadığının da vurgulandığı haberde; “Trakya'da işgal edildiği bilinen toplam 95 bölgeyle bu tür yavaş yavaş toparlanıyor, ancak elektrik çarpması ve zehirli yemlerden kaynaklanan ölümlerin etkisi ve türün ana besin habitatı olan meraların yok edilmesi, geleceği için büyük bir tehdit olmaya devam ediyor” ifadeleri dikkat çekti.

01-93

Geleceğe Nefes Oldular Geleceğe Nefes Oldular

Nesli tükenmekte olan kraliyet kartalının toplam 48 yavrusu bu yıl Bulgaristan'da uçtu. Bu, türün Bulgaristan'da izlenmesinden bu yana, Bulgar Kuşları Koruma Derneği (BSPS) tarafından son 25 yılda kaydedilen en yüksek civciv sayısına ulaştığı belirtildi.

Derneğin web sitesinde yer alan haberde; “2024 yılı tür açısından son derece başarılı geçti; ilkbaharda toplam 40 çift altın kartal yuvalama alanlarını işgal etti ve çiftlerden 31'i yuva yapmaya devam etti” dendi.

Üç yavru büyütmeyi başaran toplamda 5 çiftin olduğunu, söz konusu türün çoğunlukla iki yavru doğurduğu göz önünde bulundurulduğunda bu sayısının bir rekor olarak kaydedildiği ifade edildi.  

Haberde ilginç bir karşılaştırmada şu şekilde yapılmış; “Türkiye'nin Avrupa kısmında işgal edilmiş 55 bölge ve 49 kuluçka çifti kaydedildi. 2024 yılı için ortalama yuvalama başarısı Bulgaristan'dakinden daha düşük; civciv çifti başına 1,2 yavru. Bu yıl ülkemizdeki ortalama yuvalama başarısı (yumurtlayan çift başına 1,55 yavru), türün besin tabanının daha zengin olduğu görünüyor.”

02-102

Haberin devamında şunlar kaydedildi;

“Altın kartalın yuvalama başarısının yüksek değerleri, hem Bulgaristan'da hem de Türkiye'de tür için yapılan uzun vadeli koruma çalışmalarından ve yıl boyunca iyi bir besin kaynağı ve uygun hava koşulları gibi olumlu doğal faktörlerden kaynaklanıyor.

Altın kartalların Trakya alt popülasyonu, Bulgaristan'da ve Avrupa Türkiye'sinde üreyen tüm çiftleri içerir. Trakya'da işgal edildiği bilinen toplam 95 bölgeyle bu tür yavaş yavaş toparlanıyor, ancak elektrik çarpması ve zehirli yemlerden kaynaklanan ölümlerin etkisi ve türün ana besin habitatı olan meraların yok edilmesi, geleceği için büyük bir tehdit olmaya devam ediyor.

Türün Avrupa Türkiye'sindeki üreyen popülasyonunun izlenmesi, Avrupa Yeşil Kuşak Girişimi tarafından finanse edilen ve BDZP ile Doğa ve Kültür Derneği (DOKU) tarafından yürütülen "Uçan İmparatorun Kadim Toprakları" projesi kapsamında yer alıyor.”

Editör: Serhat Ünver