Peki çocuğunuz için oyunlar ile çok değerli davranışlarda bulunabileceğinizi biliyor muydunuz? Oyun, oyun terapi ve resmin çocuklar üzerinde ne gibi etkileri olduğunu Çocuk Gelişim Uzmanı ve Ressam Bahar Çelapkulu'na sorduk.
Çocuk Gelişim Uzmanı ve Ressam Bahar Çelapkulu, çocukların gelişim sürecindeki etkilerini ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi. Çelapkulu şu ifadeleri kullandı;

452134737 1335333111204376 3370790544236754121 N
"Oyun nedir?"
"Oyun çocuğun konuşma dilidir, kendi içinde yaşadığı dünyadır. Dil, zihin, sosyal, duygusal ve motor becerilerini geliştirebildiği önemli bir yeri olan etkinliktir"

KIRKLARELİ; “Dur" İhtarına Uymayan Midibüs Evin Duvarına Çarptı! KIRKLARELİ; “Dur" İhtarına Uymayan Midibüs Evin Duvarına Çarptı!


"Oyunun Çocuk Gelişimine Etkileri Nelerdir?"
"Oyunun çocuk üzerinde geliştirici, eğitici, psiko-sosyal ve tedavi edici işlevi vardır. Fiziksel, duygusal, sosyal, bilişsel ve dil gelişimine etkisi vardır"


"Oyun Terapisi Nedir? Ne işe yarar?"
"Oyunun çocuğun kendini ifade etme gereksinimlerine odaklanan gelişimsel terapi şeklidir. Çocuk terapi ile duygularını aynı bir yetişkin gibi duygularını ifade etme ortamı bulur. İnsan ilişkilerinde daha sağlıklı bağlar yaratır, bu ilişkileri arttırır"


"Oyun Terapisinin Özel Eğitimde Önemi?"
"Bir tanı kategorisine giren çocuklarda oyun terapisinin ilişki sorunları, düşük özgüven, kaygı, zayıf benlik, akademik yetersizlik gibi çıkan sorunlara karşı olumlu etki sağlamaktadır.
Örneğin zihinsel yetersizliği olan bir çocuğun zihinsel kapasitesini ortaya koymasını engelleyen duygusal faktörleri olumlu hale getirerek, zihinsel potansiyelini ortaya çıkarması sağlanır. Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklar oyun terapisi alarak olumsuz yaşantılarını tekrar sahneleyerek kaybedilen özgüven tekrar kazandırılarak akademik başarı, sosyal hayat ilişkilerine olumlu şekilde yansıtabilir"


"Resim ve Oyun Terapisi"
"Çocuk çizimleri çocuğun iç dünyasının bir yansıması, düşüncelerinin aynasıdır. Sözel iletişimin gelişmediği dönemlerde yada duygularını ifade edemeyen çocuklarda resim iyi bir değerlendirme aracı olabilmektedir."

Editör: Şefik Kenar