Çerkezköy Belediyesi ve Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası iş birliği ile düzenlenen Çerkezköy Endüstriyel Fuarı kapılarını 7. kez Çerkezköy Kapalı Pazar Yeri’nde açtı.
13-15 Eylül tarihleri arasında Çerkezköy Kapalı Pazar Yeri’nde açık olacak Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’na bölgeden birçok firma katılarak stant açarken; Çerkezköy Belediyesi de fuara bir stant açarak katıldı. Çerkezköy Endüstriyel Fuarı açılışına Türkiye Büyük Millet Meclisi eski Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, CHP Tekirdağ Milletvekilleri İlhami Özcan Aygun, Nurten Yontar, Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü, Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Çetin, çevre ilçelerin Kaymakam ve Belediye Başkanları, oda ve borsa başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, sanayiciler ve çok sayıda işadamı katıldı.
Çerkezköy Endüstriyel Fuarı‘nın açılışında konuşan Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy’ün bir işçi kenti, sanayi kenti olduğunu belirterek, “Son 10 yılın en yoğun göç alan, Tekirdağ’ın Büyükşehir olmasına katkı sağlayan, 10 yıl önce nüfusu 850 bin olan ilimizin bugün 1 milyon 150 binlere nüfusunun ulaşmasına katkı sunan, son 10 yılda Tekirdağ’daki 300 bin nüfus artışının yarısı Çerkezköy ve Kapaklı bölgesinden sağlanıyor. Ticaret kalbi, emeğin kenti Çerkezköy’de bu güzel fuarda bir arada olmanın mutluluğunu sizlerle paylaşıyorum. Buraya katılan katılımcıları emeğin kenti Çerkezköy’de bir araya getiren Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nın bugünkü Başkanına, geçmiş dönem Başkanına teşekkür ediyorum. Çerkezköy bin sanayi kenti, Çerkezköy bir emek kenti. Emeğin kenti Çerkezköy’de, sanayinin kalbi Çerkezköy’de bir araya geldiğimiz bu ortamda bölgenin en dinamik ilçesi olduğumuzun altını tabi ki çizeceğim. Eğer yeni bir il oluşumu varsa, olacaksa tabi ki bu bölgede yer alan Çerkezköy olacaktır, olmalıdır” dedi.
Geçmiş dönem fuarlarda da belirttiği gibi Çerkezköy ve Kapaklı’nın sanayi geleceğine, nasıl yol alacağının iyi belirlenmesi gerektiğini ifade eden Belediye Başkanı Vahap Akay, “Bugün sınırlarında 3 adet Organize Sanayi Bölgesi bulunan, içerisinde 400’ün üzerinde sanayi kuruluşu olan ve gerçekten sanayinin, OSB yönetiminin nasıl olduğunu bize öğreten Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi gibi kıymetli bir oluşumu olan bölgemiz geleceği nasıl bakacak? Sorulması gereken soru bu. İstanbul’un arka bahçesi mi olacak, yoksa Tekirdağ’ın Avrupa’ya açılacak kapısı mı olacak? Bu soruların sormamız ve cevaplarını vermemiz gereken bir yerdeyiz. Bugün burada Sayın Valimizin, geçmiş dönem Meclis Başkanımızın, Kıymetli Milletvekillerimizin olduğu, bu noktada Tekirdağ’daki bu noktada yorum yapabilecek herkesin olduğu bu noktalarda, bu konuşmaları yapmaya çalışıyorum” dedi.
Çevreye duyarlı, hassasiyeti ve katma değeri olan sanayinin bölgeye gelmesini, üretim yapmasını isteyen ve bu noktadaki çekincelerini ortaya koyan Belediye Başkanı Vahap Akay, “Çerkezköy bir sanayi kenti, emek kenti. Emeğin kenti Çerkezköy sanayiciliği Çerkezköy OSB gibi bir örnekten çıkarak yola devam etmeli. Eğer biz İstanbul’un arka bahçesi olmak istemiyorsak, sınırlarımıza çizilmek istenen endüstriyel bölgelerle, bu bölgelere nasıl sanayinin geleceğini bilmeden, dar alanda kalmış OSB’nin yolunu açmaktan imtina edersek Çerkezköy nüfusunun gelişimini, Tekirdağ’ın gelişimini İstanbul’un arka bahçesi olması manasına gelir. Ben burada kalmayalım diyorum. Bu noktada sanayicinin, iş insanlarının, Çerkezköy’deki emekçilerin bir araya getirdiği Çerkezköy’ün gelecek yüzyıldaki doğru, planlı, Çerkezköy OSB gibi gelişen bir yolda ilerlemeli” ifadelerini kullandı.
Bu yıl Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın yedincisinin yapıldığını ve kendisinin bundan önceki 6 fuarda da kürsüden aynı şeyleri dile getirdiğini kaydeden Belediye Başkanı Vahap Akay, konuşmasının son bölümünde Çerkezköy ve Tekirdağ’ın her yıl uğradığı vergi gelirlerindeki kaybına dikkat çekerek “Bugün Tekirdağ sanayi kuruluşları burada ama bağlı oldukları vergi daireleri başka yerde olduğu için ciddi bir gelir kaybı yaşıyor. Bu kayıp büyük rakamlar ile telaffuz edilecek durumda. Bizim, bizim ilimiz dışındaki illere giden bu gelir kaçağını önlemek Tekirdağ’da bulunan herkesin sorumluluğunda olmalı diye düşünüyorum. Burada çalışan, burada üreten, burada istihdam sağlayan, çevre etkilerini bu topraklara yaşatan sanayimizin gelir kaçağını geri kazanmak zorundayız. Her defasında bunu bu kürsüden söylemiştim. Geçmiş konuşmalarında Sayın Meclis Başkanımız bu konu ile ilgili bir çalışma da olduğunu ifade etmişti. Umut ediyorum, arzu ediyorum ki Tekirdağ bu topraklarda kazanılan, bu topraklarda üretilen katma değeri yine bu topraklarda kalması için mücadele ederiz. Tüm arzum ve isteğim bu” diyerek konuşmasını tamamladı.
Daha sonra TBMM eski Başkanı Mustafa Şentop’a plaket verilmesinin ardından Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan Türkiye’nin ilk 1000 firması arasında yer alan bölgedeki 41 firmaya ödülleri verildi. Sonrasında Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın açılış kurdelesi kesildi ve sanayi kuruluşları ile KOBİ’lerin stantları gezildi. (Basın Bülteni)