Kırklareli Doğa ve Kültür Derneği (DOKU) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Trakya Platformu Kırklareli Dönem Sözcüsü Göksal Çidem, Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli İl Genel Meclis üyeliği için aday adaylığını açıkladı.

Yıllardır sürdürdüğü doğa mücadelesi ile tanınan, özellikle Trakya’yı tehdit eden taş ocakları başta olmak üzere doğaya ve insan sağlığına zarar veren oluşumlara karşı hukuksal mücadelede en ön sıralarda yer alan Göksal Çidem, aday adaylığı açıklamasını bugün parti binasında gerçekleştirdi.

Çidem konuşmasında şunları kaydetti;

“2010 yılında TMO’dan emekli oldum. 2012 yılında Trakya Platformunun kuruluşunda yer aldım. TP Dönem sözcüsü olarak ilimiz dışında Trakya’ya gelen yıkım projelerine karşı bilim ve hukuk kurulları değerlendirip, destek ve katkılarıyla yaşamı ve yaşam alanlarımızı savunuyoruz.

2012 yılından bu yana İl Genel Meclisi gündem ve toplantılarını takip etmekte, Meclis üyelerimizle görüş alışverişinde bulunup, bazı konularda bilimsel ve hukuksal raporlarla verilecek kararlara destek olduk.

İlimizin bir bütün olarak ekolojik, kentsel, doğal, çevresel, tarihsel, sosyal, kültürel değerleriyle birlikte korunması ve gelecek kuşaklara ve zamanlara taşınabilmesi hepimizin yaşamsal varlık sebebi olduğundan ilimizin değerlerinin, varlıklarının talan edilmesine, ranta açılmasına, hukuka, bilime ve kamu yararına aykırı planlanmasına, sağlıklı ve dengeli bir çevre ve kent yaşamının yok edilmesine, zarar görmesine karşı İlimizde mücadeleyi bütünlüklü sürdürebilmek, iletişim ve dayanışmada bulunmak, birlikte çalışmalar yürütmek, toplumsal bilinç ve duyarlılığı arttırmak ve kurumsal hale getirmek için çalışmalar yaptık.

Bu süreçte Kent Konseyi yürütme kurulu üyeliği, Kent Konseyi Çevre Meclisi yönergesini hazırlayıp Kurucu başkanlığını yaptım. 2 Dönem Çevre Meclisi Başkanlığı ardından DOKU Derneği kuruluşunda yer aldım. 2 yıldır Yönetim Kurulu başkanı olarak devam ediyorum.

Derneğimizde Diş ve Tıp Doktoru, Şehir plancısı, Avukat, Gazeteci, Ziraat, Jeoloji, Su ürünleri, Orman ve Peyzaj Mühendisi, İletişimci, İklim Değişikliği Uzmanı, Fizikçi, Biyolog, Arkeolog, Akademisyen, Öğretmen ve Doğa Fotoğrafçısı bulunmaktadır.

2 Uluslararası kongrede yaptığım sunumlarla bölgemizde yaşanan sorunları aktardım. Yerel ve ulusal yazılı ve görsel basında birçok açıklamalar yapıp, katıldığımız canlı yayın TV programlarında, yaşanan sorunları ve çözüm önerilerimizi kamuoyu ile paylaştık. Gazetelerin köşelerinde çevre konulu yazılar yazarak kamuoyunun dikkatini bölgemize çekiyoruz.

Bunun yanı sıra sınır ötesi projelerde birçok toplantıya katılıp bölgemizde yürüttüğümüz çalışmaları aktardık.

Yaptığımız bu çalışmalar sonucunda Trakya Üniversitesi Fen Fakültesinde dış paydaşlar arasında tek STK Doku Derneği olarak yer aldık.

En ücra köyde yaşayan insanımızdan başlayarak, yerel STK’lar, Baromuz, Kent Konseyimiz, TMMOB ve Bilim insanlarımızla TBMM’ye kadar olan süreci birlikte yürüttük. Çevre bilincinin oluşmasına ve farkındalık yaratılmasını sağladık.

Bu çalışmalara birkaç örnek vermek gerekirse, 3 kömürlü termik santral, 3 altın madeni, 2 gümüş madeni ve birçok madencilik faaliyeti iptal edildi.

Gönüllük kapsamında yürüttüğümüz bu çalışmalarla en uzak köyümüzdeki insanlarla dahi gönül bağı kurduk.

Kurulan bu bağdan dolayı 2012 yılından bu güne 87 dava kazanıldı. Yaklaşık 50 proje mevzuattan iade ve iptal edildi.

Trakya Kalkınma Ajansının 3 ilde yapmayı planladığı ÇDP’lere yönelik görüşlerimizi ilgili makamlara ilettik.

Yaptığımız bu çalışmalarda özellikle yerel basınımızın emekçilerine çok teşekkür ediyorum. Bizlerle birlikte sahada yer aldılar. Her zaman yanımızda oldular. Sesimiz oldular. Çok daha geniş kitlelere ulaşmamızı sağladılar.” (Ferdi Kurtbayram)

Editör: Ferdi Kurtbayram