Kuraklık Trakya’yı vurdu. Sonbaharda beklenen yağmurlar yağmazsa çok ciddi sıkıntılar kapımızda. Kırklareli Doğa ve Kültür Derneği (DOKU) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Trakya Platformu Kırklareli Dönem Sözcüsü Göksal Çidem ile kuraklığı konuştuk.

Çidem “Her şey iklim krizine bağlanıyor ama kimse ne kadar orman varlığı kaybedildiğini konuşmuyor” diyerek konunun şu boyutuna dikkat çekti; “TÜİK’in verilerine göre Kırklareli’nde 2021 yılına kadar ağaç örtüsünde yüzde 8’lik bir düşüş var.  Orman arazisi yüzde 2 civarında azalmış. Aslında daha çok azaldı. Çünkü ruhsat verilen yerlerin birçoğu orman arazisi gözüküyor.

Tarım alanı yüzde 3, meralar da yüzde 1 azalmış. Yani yüzde 5 kayıp alanı varken, artan şey yüzde 5 oranındaki yerleşim alanı oldu.”

Çidem tehlikenin çok büyük olduğuna vurgu yaparak;

“Maalesef atanmışlar ve seçilmişler ormanlık alanları enerji üretim alanı ya da madencilik sahası, yerleşim alanı olarak görüyor. Aslında ormanlar su üretiyor, havamızı temizliyor. Ama maalesef şu anda Istrancalar’da su kalmadı.

Geçtiğimiz gün yağmur yağsa da çok faydası olmadı. Trakya'da ilk kez obruk oluştu. Kuraklık ve susuzluğa rağmen, suya dayalı sanayi tesislerinin getirilmek istendiğini biliyoruz. Trakya'ya suya dayalı sanayi gelirse biteriz” şeklinde konuştu. (Ferdi Kurtbayram)

Editör: Ferdi Kurtbayram