İlkokul 1. Sınıf Hayat Bilgisi Dersi müfredatına göre ülke genelinde ilkokul 1. Sınıf öğrencileri doğal afetler konusunu işliyordu. Bu konuda doğal afetler; afet çeşitleri, afetlerden korunma yöntemleri ve alınacak önlemler gibi başlıklar sıralanıyor. Birinci sınıf öğretmenleri yaklaşık 2 haftadır bu konuyu işliyor ve öğrencileri bu konuda bilinçlendiriyordu.
Tam da bu günlerde, 23 Nisan tarihinde merkez üssü Silivri’ye 23 km uzaklıkta, Marmara Denizi’nde 6.2 şiddetinde bir deprem meydana geldi. 13 saniye süren deprem, yerin 13 km altında gerçekleşti.
Depremin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, tam da bayram kutlamalarının yapıldığı saatlerde; üstelik ders konusu olarak işlenen bir dönemde meydana gelmesi dikkat çekici olarak nitelendiriliyor. Kırklareli’de de hissedilen depreme binalarda yakalanan vatandaşlar sarsıntıyı hissederken, bayram kutlamaları nedeniyle dışarıda olan vatandaşlar ise hissetmedi.
Çocuklar, Trakya Bölgesi’nde de hissedilen; can ve mal kaybı yaşanmadan atlatılan afet konusunda bilinçleniyor. ‘Çök-kapan-tutun’ gibi deprem anında yapılması gereken ilk uygulamaları öğrenen çocuklar bunları oyunlarında da kullanıyor. Bugün bazı okullarda Hayat Bilgisi ders müfredatı dahilinde öğrenciler tarafından öğretmenleri rehberliğinde ‘Afet Tanıtım Broşürü’ hazırlandı. Broşürde deprem, sel, yangın, çığ, heyelan gibi doğal afetlere yönelik bilgiler yer aldı.