11 Ayın Sultanı Ramazan’ın gelmesi ile birlikte tüm ülkede olduğu gibi ilimiz Kırklareli’nde de sahurlar yapılıyor, oruçlar tutuluyor, iftarlar açılıyor. Bu mübarek ayda yapılan ibadetin yanı sıra sağlıklı beslenme de büyük önem taşıyor.

Bizler de tecrübeli Diyetisyen Aleyna Aşık Çelik ile bir araya gelerek Ramazan ayında nasıl beslenilmesi gerektiğini konuştuk.

“Sahura Mutlaka Kalkmanızı Tavsiye Ediyorum”

Ramazan ayında öğünlerin sahur, iftar ve ara öğün olacak şekilde 3’e bölünmesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen Çelik, öncelikle sahurda dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili konuştu.  Çelik, “Sahura mutlaka kalkmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü sahur iftara kadar vücudun ihtiyacı olan enerji ve sıvıyı büyük ölçüde karşılıyor. Eğer ki sahur yapmıyorsanız ezana yakın kalkıp bir iki bardak su tüketmenizi tavsiye ederim.

Sahurda tüketeceğimiz besinler öncelikle yeniden uykuya geçiş için uygun olmalı. Çok fazla tuzlu olmamalı, yeterli sıvıyı içermeli, vitamin ve mineralden zengin olmalı, protein, karbonhidrat ve yağ dengesini korumalı, kolay hazırlanabilir ve pratik yenebilir olmalı ve gün boyu tok kalmanıza yardımcı olmalıdır.”

2-355

“İftardan Kalan Yemekleri Sahurda Tüketmeyin”

İftardan kalan yemekleri sahurda tüketmenizi tavsiye etmiyorum. Çünkü çok fazla baharatlı ve tuzlu olabiliyorlar. Bu da gün içerisinde mide problemlerine ve susamaya sebebiyet verebilir. “ dedi.

“Sağlıklı Yağları ve Proteinleri Tercih Etmeliyiz”

Sahurda sağlıklı yağların ve proteinlerin tercih edilmesi tavsiyesinde bulunan Tecrübeli Diyetisyen Aleyna Aşık Çelik , “Sahurda basit karbonhidratlar, ağır ve yağlı yiyecekler yerine tok tutuculuğu daha yüksek olan tam tahıllı ekmek gibi kompleks karbonhidratları, sağlıklı yağları ve proteinleri tercih etmeliyiz. Sahurda soframızda; süt, yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, söğüş sebze, zeytin ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağ alternatifleri, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar muhakkak olmalı. Bu besinler içerdiği protein, lif, karbonhidrat ve yağ sayesinde besleyici olmasının yanı sıra uzun süre tok kalmaya ve bağırsak hareketlerinizin düzenli olmasına yardımcı olurlar.

Bunların yanında tabağınıza bir porsiyon kuru ya da taze meyve eklemeyi ihmal etmeyin. Sahurunuz bittikten 10-15 dakika sonra su tüketimine başlayabilirsiniz. “ ifadelerini kullandı.

“10-15 Dakika Ara Vermeliyiz”

İftarın, iftariyelikler ve ana yemekler olarak 2’ye bölünmesi gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Aleyna Aşık Çelik, “ İftarı, İftariyelikler ve ana yemekler olarak 2’ye bölmenizi tavsiye ediyorum. İftariyeliklerden kastım orucunuzu bir hurma ya da zeytin, bir bardak su ve iki kepçe çorbayla açabilirsiniz.  Bir 10-15 dakika ara verdikten sonra ana yemeğe geçebiliriz. Bu arayı vermemizin sebebi ise vücut gün boyu aç kaldığı için ani şeker dalgalanmalarına sebep olabilir ve mide problemlerine yol açabilir.

“Bir Dilim Ekmek Bir Avuç İçi Kadar Pideye Eşit”

Ana yemekte lütfen mevsim salatayı masanızdan eksik etmeyin. Yine protein, karbonhidrat, yağ dengesine özen gösterelim. Ekmek tercihimizi tam tahıllı olanlardan yana kullanalım.  Şunu vurgulamak istiyorum. Bir dilim ekmek bir avuç içi kadar pideye eşittir. “ dedi.

Ara Öğün Tavsiyesinde Bulundu

İftardan 1,5-2 saat sonrasında ara öğün yapılması tavsiyesinde bulunan Diyetisyen Çelik, “ İftardan 1,5-2 saat sonrasında bir ara öğün yapmanızı tavsiye ediyorum. Aynı zamanda tatlı istenirse sütlü tatlı tercihi uygun olacaktır. Şerbetli tatlı ise önermiyorum. Eğer sahur yapmayıp hemen yiyip yatıyorsanız bu ara öğünü biraz daha arttırmanızı tavsiye ediyorum.

Sahur yapıyorsanız bu ara öğünde taze veya kuru meyvelerin yanında çiğ kuruyemişleri tercih edebilirsiniz. “ şeklinde konuştu.

“Fiziksel Aktiviteyi Yine İftardan 1,5-2 Saat Sonra Yapın”

Fiziksel aktivite, çay ve kahve tüketimine de değinen Çelik, “ Fiziksel aktiviteyi yine iftardan 1,5-2 saat sonrasında öneriyorum. Hafif tempolu bir yürüyüş olabilir. Yürüyüşten hemen sonra bu ara öğünü yapabilirsiniz.  Çay ve kahve tüketimine iftardan en az 1-1,5 saat sonrasında başlamakta yarar var. Kola ve gazlı içecekleri elbette önermiyorum. Bununla birlikte çok masum görünen ramazan şerbetlerine de içeriğindeki yüksek şeker oranı nedeni ile dikkat edilmeli.  Sizler için kendi yaptığınız şekersiz meyve suları veya meyve kompostolar daha uygun olacaktır. Bir su bardağı da ideal ölçüdür.” dedi.

“Suyu Az Az Sık Sık Tüketin”

Günlük su tüketiminin de iftar ve sahur arasında az ve sık bir şekilde yapılması gerektiğinin altını çizen Tecrübeli Diyetisyen Aleyna Aşık Çelik , “Günlük su tüketimimizi iftar ve sahur arasında çok iyi bölmemiz gerekiyor. Susamasanız bile az az sık sık su tüketin lütfen. Aynı zamanda birden su tüketimine çok fazla yüklenmeyin. Bu  mide rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir. İftar ve sahur arasında en az 8-10 bardak su içmenizi tavsiye ederim. “ dedi.

“Sahurdan 10-12 Saat Sonra Tartılın”

Son olarak tartılmak isteyenler için zaman aralığı önerisinde bulunan Diyetisyen Çelik, “ Diyet yapanlar veya kilosuna dikkat edenler içinde Ramazan ayında en uygun tartım aralığı sahurdan 10-12 saat sonrasıdır. İnce kıyafetlerle tartımınızı gerçekleştirebilirsiniz.” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi) 

Editör: Haber Merkezi