Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi, DOKU Derneği, Kırklareli Barosu Çevre Komisyonu; Kuzulu, Soğucak ve Sergen köylerinde açılması planlanan maden ocağı alanlarına keşif gezisi düzenledi. Kırklareli Barosu Çevre Komisyonu üyesi Av. Ozan Topuz’un eşlik ettiği heyet bölgede daha fazla maden ocağına gerek olmadığını vurguladı.

Projelerin çevreye olumsuz etkileri olacağı ifade edilerek; “Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi, DOKU Derneği, Kırklareli Barosu Çevre Komisyonu üyesi Av. Ozan Topuz eşliğinde; Kırklareli İli Merkez ilçesi Kuzulu Köyü sınırları içerisinde yer alan kalker ocağı ve kırma eleme tesisi projesine ilişkin, Kırklareli İli Vize ilçesi, Soğucak Köyü sınırları içerisinde yapılması planlanan kalker ocakları ve kırma eleme tesisi projesi ilişkin, Kırklareli İli Vize ilçesi Sergen Köyü bölgesinde yapılması planlanan kalker ocağı ve kırma eleme tesisi projesine ilişkin keşiflerde yer aldık.

Altın Madenine Karşı Dava Açıldı Altın Madenine Karşı Dava Açıldı

450507939 18085813876466359 7539867322603741658 N

Keşifte ;yapılmak istenen ocakların köylerin su kaynakları üzerinde olduğu, ruhsat sahalarının tamamen ormanlık alanlarda olması, içerisinde bir çok canlı türünün olduğu, çevresinde tarım alanlarının , mera alanlarının , bağlık alanların olduğu , işletme sırasında on binlerce ağacın kesileceği , patlatmalar yüzünden suların azalacağı ve kirleneceği devamında çıkan tozlar yüzünden tarım alanlarının , meraların ve bağların olumsuz etkileneceği , çevreye yayılan tozlar yüzünden ormanların fotosentez yapamayacağı , köylünün geçim kaynaklarından biri olan arıcılığın ve bal üretiminin olumsuz etkileneceği, ekosistemdeki tüm canlıların yaşam hakkını tehdit edeceğini savunduk” cümleleri kullanıldı.

Açıklamada doğakorumak için ne gerekiyorsa yapılacağı belirtilerek; “Hazırlanan proje dosyaları ve raporlar incelendiğinde; alınacak tedbirler yönünden yetersizlikler, bilimsel verilerin eksikliğiyle, var olan maden ocaklarıyla birlikte değerlendirildiğinde bölgenin daha fazla maden ocağını kaldıramayacağı anlatıldı.

450449319 18085813867466359 8841756807256285361 N

Bizler doğayı ve yaşamı korumaya devam edeceğiz. Çünkü Anayasanın 56. maddesi herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşam hakkına sahiptir der ,Anayasanın 44. maddesi tarım arazileri ile çayır ve meraların amaç dışı kullanılması ve tahribi önlenmelidir der ,Anayasanın 169. maddesi orman alanları daraltılamaz ve zarar verecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsade edilemez der. Bizler, doğaya rağmen değil doğaya uyarak var olabiliriz. Köyümüz, şehrimiz, ülkemiz ve dünyamız bizim o sevdiğimiz haliyle ;gelecek için hem bize hem yeni nesillere bir miras” ifadeleri kullanıldı.

Muhabir: Volkan Abuy