Kuruluşunun ikinci yılında Doğa ve Kültür Derneği Üyeleri kahvaltıda buluştu.

Kahvaltıya, üyelerin yanı sıra İl Genel Meclis Başkanı Aydın Karakoç, Kırklareli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcı Dr. Öğr.Üyesi Eray Aksın Atar ve öğrencileri de davet üzerine katılım sağladı.

Dernek Başkanı Göksal Çidem etkinlikte yaptığı konuşmasında şunları kaydetti;

“Umar’ı Saygıyla Anıyoruz”

“Derneğimiz 12 Kasım 2021 yılında kuruldu. Bugün bir yandan Kuruluş yıldönümümüzün sevincini paylaşıyorken diğer yandan iki gün önce Kurucu Üyemiz Fikret Umar ağabeyimizi kaybetmiş olmamızın hüznünü yaşıyoruz. Gözü arkada kalmasın. Her zaman motive ettiği gençler ile yola devam ederek ideallerimizi yerine getirdikçe kendisini anacağız. Kendisini rahmet ve minnetle anıyoruz.

İki yıl boyunca tür ve alan koruması boyutunda nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin bulunduğu alanlarda çalışmalar yürüttük ve kazanımlar elde ettik. Bunun yanı sıra bölgemizdeki doğal ve kültürel varlıkları tehdit eden projeler için hukuki süreçlere dahil olduk. Bu konuda bizlere güvenip, çalışmalarımıza değer veren başta Kırklareli Barosu Başkanlığına ve Çevre Komisyonuna, İl Genel Meclis Başkanımız ve Üyelerine, Kırklareli Kent Konseyi Yönetim ve Birimlerine, Trakya Platformundaki bilim insanlarımıza, kurum kuruluş yöneticilerine, muhtarlarımıza ve en önemlisi yöre halkımıza teşekkür ediyoruz.

Bu süreçte en büyük kazanımlarımızın başında Kırklareli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yrd. Dr.Öğr. Üyesi Eray Hocamız ve öğrencileridir. Sahada vermiş oldukları destekten ziyade, bilirkişi incelemelerinde ve halkın katılımı toplantılarında daima yanımızda oldular. Çalışmalarımızda gençlerimizi yanımızda görmek bizleri daha motive ettiği gibi geleceğe daha umutlu bakmamızı sağlıyor.

“Kırklareli’nin 1 yıllık suyunu tüketecek bir fabrika kurulmak isteniyor”

Dernek olarak yaşamı savunan düşünceye sahibiz. Bilimin ışığında, Anayasal Haklar dahilinde hareket ediyoruz. Art niyetimiz hiçbir zaman olmadı. Taarruz halinde hiçbir zaman olmadık olmayacağız!

Bu bağlamda son dönem gelen yığınla projeyi takip edip gerekli hamleleri yapıyoruz.

Özellikle OSB’nin (Organize Sanayi Bölgesi) genişletilmek istenmesi ve ciddi anlamda su tüketimine dayalı işletmelerin kurulmak istenmesi bizleri tedirgin ediyor. Örneğin şu anda OSB’ye öyle bir firma getirilmek isteniyor ki; Kırklareli şehrinin neredeyse 1 yıllık su tüketimine karşılık gelen suyu, sadece kurulmak istenen 1 fabrika kullanacak. Bilinçsizce kullanılan ve kirletilen temiz içme suyu ve kaynaklarını düşündüğümüzde, su fakiri olan bölgemizde böyle bir oluşuma göz yummamız mümkün değil. Bu konuda ilgili devlet kurumlarını, yöneticileri göreve davet ediyoruz. Gelişen OSB ile bölgemiz ciddi anlamda göçe maruz kalacaktır. Yapılacak her yanlış planlama bölgemizin doğal, kültürel ve sosyal yapısında geri dönülmeyecek ve onarılamayacak yaralar açacaktır. Bu noktada bizler bilim, hukuk ve yerelin de desteğiyle elimizden geleni yapacağız.”

Kahvaltı diğer üye ve misafirlerin görüş ve öneriyle son buldu. (Ferdi Kurtbayram)

Editör: Ferdi Kurtbayram