Normalin üzerinde büyüklükte etkili olan doludan korunmak elbette pek de kolay değil. Öyle ki afetlerden korunmak için bazen hiçbir önlem işe yaramaz. Ancak insanoğlu önlemini almadan da yola çıkmamalı deyip işin ustasına durumu sorduk. Kırklareli Eski Sanayi Esnaflarından Akcan Oto İşletme Sahibi Umut Akcan, dolu yağışından zarar gören araçların tamiri için maliyetlerin yüksek olduğunu dile getirdi.

I M G 7619

"Boyasız Düzeltme Var"

Halk arasında araçta boya olmasının olumsuz karşılandığını vurgulayan Akcan, bundan dolayı boyasız tamirin olduğunun altını çizdi. Akcan, "Aracın evveliyatında boya yoksa, boyasız ise yani boyasız düzeltme var. Boyasız göçük düzeltme bu işlemin adı. Zaten bu sıralar araçların büyük çoğunluğu boyasız oluyor. O da neye göre olur; şimdi arabalar yeni, değer kaybı gibi sıkıntılar oluyor satışta. Boyandığı zaman halkımızda boyalı takıntısı var. Neden boyandı, neden yenilendi diye çekiniyor, tepki gösteriyor insanlar. Aslında boyandı yenilendi işte. Güzel bir şey. Bu işi boyasız onarımı var ancak maliyet biraz yükseliyor. Arabanın durumuna göre fiyat belli oluyor" ifadelerini kullandı.

"500 Adetin Üzerinde Göçük Var"

Tamir için gelen araçlar arasında çok vahim halde olan araçların olduğunu dile getiren Akcan, "Gelen araçlar oldu. 500 adetin üzerinde gamze dediğimiz göçükler var. Daha önce, birkaç yıl önce ben kendi aracımı yaptırdım. Kurumsal bir firmaydı başka bir yerde. Göçük başına hesaplanıyor fiyatlandırma yaparken" dedi.

Başkan Bulut'tan Kırklarelispor'a Takım Otobüsü Başkan Bulut'tan Kırklarelispor'a Takım Otobüsü

"100-150 Bin Masraf"

Tamirat işlemlerinin işçiliğinin de yüksek olduğunu ifade eden Akcan, "Bizim son dolu yağışından sonra arabalar, pert dediğimiz duruma geldi. Bilir kişi geliyor araba değerlendirme yapıyor. Yapacağı işe ve işçiliğe göre fiyat değişiyor. Son dolu yağışında kaportası zarar gören araçlar olduğu kadar cam, far zararı gibi zararlar da var. Yani şuan 500-600 bin TL'lik bir araçta hiç yoksa 100-150 bin TL'lik masraf oluştu. İki tane ön arka camı, kimisinin farları kırılmış geliyor" sözlerini dile getirdi.

Korumak İçin Ne Yapmalı?

Araçları korumak için tercih edilebilecek en iyi seçeneğin kaplama olduğunu dile getiren Akcan, Araç sahiplerinin kaportalarını olabildiğince korumak için kaplama yaptırmaları iyi bir seçenektir. Tabi ki kaplama da bir maliyettir. Seramik, folyo kaplama var. Boya koruma için uygulanan kaplamalar var. Mesela yağış kadar zararlı olabilecek bir durum ise kuş pisliği. Düştüğü yerde kalınca asidik olduğu için orayı tahrip ediyor. Birkaç gün kalınca kuş pisliği, boyanın içine işliyor.

Seramik dediğimiz bir kaplama var. Ama hep maliyet bunlar işte. Seramik boyanın üzerinde kalıyor. Solüsyonu, sıvısı var. Cam gibi boyanın üzerinde kalıyor. En iyi önlem seramik kaplamadır. İyi olduğu gibi maliyetli tabi ki. 5-6 yıldan 10 yıla kadar koruyan türleri var.

Seramiğin sıvısı var. Boyanın üzerine sürünce cam gibi oluyor. Aracı öncelikle çok hassas bir şekilde boya temizliğini yapıyorsun. Pastasını geçiyorsun, zeminde hiçbir şey kalmayacak, pürüzsüz olacak. Steril, tozsuz bir ortam lazım. En son seramiğini geçiyorsun. Bakımını yaptıktan sonra kullandığın malzemenin kalitesine göre koruma sağlıyor" ifadelerini kaydetti.

Whatsapp Image 2024 06 15 At 10.11.47 (1)Whatsapp Image 2024 06 15 At 10.11.46

Editör: Şefik Kenar