DUYMAK

5 duyu organımız görme, koklama, işitme, tat alma ve dokunma ruhumuzun ve bedenimizin en önemli parçaları. Onlar her zaman bizimle. Duyu organı, stimülasyonlar (uyarılmalar) sonucu çevreden aldığı bilgileri elektrik impulslarına çeviren organ. Bilgiler, sinirler aracılığıyla beyne iletilirken filtrelenirler; diğer organlardan gelen bilgilerle ve önceden beyinde depolanmış olanlarla karşılaştırılırlar ve beyinde algıya dönüşürler. Tanımı böyle ifade ediliyor.

Bu yazımızda duymak üzerine konuşacağız. İşitme, kulak kepçesiyle toplanan ses dalgaları kulak yolundan kulak zarına gelir ve kulak zarını titreştiriyor. Zarın titreşimleri kulak kemikçikleri tarafından kuvvetlendirilip oval pencereye iletiliyor. Oval penceredeki ses titreşimleri dalız içindeki sıvı ile salyangozdaki sıvıya geçiyor. Ses titreşimleri salyangozdaki sıvıdan işitme duyu hücrelerine oradan da sinirlere aktarılıyor. Sinirler tarafından alınan ses beyne iletiliyor ve işitme sağlanıyor.  Kusursuz bir insan kulağı 20-20.000 Hz arasındaki sesleri işitiyor. İnsan sesi ise yaklaşık olarak 500–3000 Hz arasında.

Günlük hayatımızın en önemli unsurlarından biri iletişim. İletişim kurarken birbirimizle konuşuyor, birbirimizi dinliyor ve duyuyoruz. Gün içerisinde olumlu ve olumsuz olmak üzere birçok cümle ile karşılıyoruz. Bazıları bizleri mutlu ederken bazıları ise üzüyor. Kimi zaman bizi sevince boğan iş tekliflerini duyarken kimi zaman ise bir yakınımızı kaybettiğimiz haberini işitiyoruz. Kulağımıza giren cümleler bizleri heyecana boğuyor, sevindiriyor, üzüyor ya da endişeye sürüklüyor.

Ancak bir şekilde iyi ya da kötü duyduklarımız bizle birlikte oluyor. Bazı insanlar geçekleri bir an önce duymak isterken bazıları ise bunu erteleme ihtiyacı duyuyor. Kimileri bunu bir an önce işitmek isterken kimileri ise duymasam da olur durumunu benimsiyor. Özellikle “Duymak istemiyorum” cümlesi bu anlamda çok fazla karşımıza çıkıyor. Belki de tartışmaların en çok rağbet gören cümlelerinden biri olabilir. Şahsen kendimde bazen gerçekleri duymak yerine ne kadar ertelersem o kadar iyi olabileceğini düşünüyorum. Ya da bir an geliyor. Hemen duymak istediğimi söylüyorum. Bu durum tabi duygu durumuna göre de değişiklik gösterebiliyor.

Kısacası iletişim hayatımızın önemli bir parçası. Kulağımız ve duyu sistemimiz de bunun hayati bileşenlerini oluşturuyor.