MEB Strateji Geliştirme Başkanlığınca Türkiye'de yenilikçi çözümler üreten, hayal gücü sınır tanımayan öğrenci ve öğretmenlere ait başarı hikâyelerini, fark yaratan proje çalışmalarını ve ilham verici uygulama örneklerini tespit etmek, görünür kılmak ve yaygınlaştırmak amacıyla hazırlanan Maarifin Yüz Akı e-Dergisi yayımlandı.
10 Bin Proje İçinden Seçildi
10 bin uygulamanın arasından seçilen projelerin arasında Kırklareli’nden de bir isim bulunuyor. Avokado Çekirdeğinden Doğal Renk Maddesi Eldesi ve Farklı Gıdaların Renklendirmesinde Kullanılması projesi ile Türkiye birincisi olan Dilem Aloğlu dergide yer aldı.
Öğrenciyi tebrik eden İl Milli Eğitim Müdürü Hilal Liliyar Özefsun; “Cumhuriyetin 100. Yılı Kutlamaları Çerçevesinde Gerçekleştirilen Etkinlikler Kapsamında Hazırlanan Maarifin Yüz Akı e-Dergisinde, İlimizden TÜBİTAK 2204B 15. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda öğrencimiz Dilem Aloğlu Avokado Çekirdeğinden Doğal Renk Maddesi Eldesi ve Farklı Gıdaların Renklendirmesinde Kullanılması projesi ile Türkiye Birincisi olmuş ve derginin 130. sayfasında yer almıştır” dedi.
“Maarifin Yüz Akı e-Dergisinde ülke genelinde gerçekleştirilen iyi uygulama örnekleri bulunuyor. Projenin amaçlarından bahsedilen açıklamada; “Eğitim sisteminin temel taşlarının öğrenci, öğretmen ve veliler olduğu vurgusuyla öğretmenlere ilham vererek iyi uygulama örneklerinin artmasına, yaygınlaşmasına ve sürdürülebilir olmasına katkı sağlamayı amaçlayan dergi, Türkiye'nin eğitim alanındaki başarı hikâyesini birlikte yazma arzusunu taşıyor.
Maarifin Yüz Akı e-Dergisinin ilk sayısında Türkiye'nin tüm illerinden, farklı branş ve kademelerden öğretmen kategorisinde 20, öğrenci kategorisinde 54 ve eğitim kurumları kategorisinde 26 çalışma olmak üzere toplam 100 iyi uygulama örneği yer alıyor. Söz konusu çalışmaların seçim sürecinde Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatı birimleri ile birlikte hareket edilerek toplamda 10 binin üzerinde iyi uygulama örneği incelendi.
Dergide yer alan çalışmalar içinde bilim, sanat, spor, kültür, dil, savunma sanayi, teknoloji, oyun, üretim, tarım, enerji, sağlık, değerler, sürdürülebilirlik, iklim, özel eğitim, engelli bireyler gibi temalar yer alıyor. Bu çalışmaların büyük bir çoğunluğu, ulusal ve uluslararası yarışmalarda derece alan faaliyetlerden oluşuyor” ifadeleri kullanıldı. (Volkan Abuy)