Siyaset

“Ekonomik Hastalıkların Şifası Ahilik Kültürüdür”

CHP Kırklareli Milletvekili TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu ‘Ahilik Haftası’ nedeniyle bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Gündoğdu açıklamasında şöyle kaydetti;

“Ahilik Teşkilatı, Anadolu'da ekonomik ve ticari faaliyetlerin yürütülmesinde iyi ahlak, doğruluk, kardeşlik ve yardımseverlik gibi toplumsal değerleri esas alan, saygı ve sevgi çerçevesinde haksız rekabeti ortadan kaldırarak sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayan bir oluşumdur.

Yüz yıllardır ticaret ve ekonomi alanında esnaf ve sanatkarımıza olduğu kadar sosyal ve kültürel alanda da tüm yurttaşlarımıza yol gösterici olan Ahilik Teşkilatı ve değerlerinin, geçmişte olduğu gibi bugün de ülkemizin milli ve manevi değerlerini muhafaza etmeye ve gelecek nesillere aktarmaya devam etmesi kültürel ve ekonomik zenginliğimiz açısından büyük önem taşımaktadır.

Ahilik felsefesi‘Harama bakma, haram yeme, haram içme, doğru, sabırlı, dayanıklı ol, yalan söyleme, kuvvetli ve üstün durumdayken affetmesini, hiddetli iken yumuşak davranmasını bil’ diye öğütlemektedir.

AKP iktidarlarının 22 yıldır uyguladığı; çalışandan, üretenden çok rant sahibi yandaşlarını, büyük sermayeyi önceleyen politikaları sonucu; esnaf ve sanatkârın üretmesi, pazarlaması ve yaşamını sürdürmesi, istihdam sağlaması neredeyse artık imkânsız hale gelmiştir.

Uygulanan hatalı politika ve tercihler sonucu, çevre ve doğaya karşı acımasız davranmanın önü açılıyor ve üretimin, gelirin adil paylaşımı imkânsız hale geliyor.

Bugün hepimizin özlem duyduğu kaybolan insanı değerleri, ahlak ve adaleti, toplumsal dayanışmayı bünyesinde barındıran ahilik kültürü hepimize yol göstermelidir.

Bu duygularla; Kardeşliğin, dayanışmanın, birlik ve beraberliğin, adaletli, dürüst ve namuslu kazancın sembolü Ahilik Kültürü’nü yaşatan, kuşaktan kuşağa, ustadan çırağa aktaran tüm esnaf ve sanatkarlarımızın, meslektaşlarımın Ahilik Haftası’nı yürekten kutluyorum.” (Ferdi Kurtbayram)