TBMM'nin 8 Haziran 2022 tarihli Genel Kurul'unda kabul edilen geçici kanun, kiralık konut sözleşmelerinde kira bedelinin artmasına sınır getirdi. Kira artışına yüzde 25 sınır getiren geçici düzenlemenin süresi, 2 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl uzatıldı. Ancak fahiş kira fiyatlarına önlem olarak getirilen düzenleme, ev sahipleri ve kiracılar arasında sorunlara yol açtı.

Elips Haber'den Betül Vural'a değerlendirmelerde bulunan Ankara Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Akçam, kira artışı sınırının ortaya çıkardığı yeni mağduriyetlerin giderilebilmesi için önerilerde bulundu. Yüzde 25 zam sınırının ev sahipleri açısından yararlı olmadığını belirten Akçam, "Son zamanda ev sahiplerinden ciddi oranda şikayet geliyor. Bu şikayetler, yüzde 25 sınırının enflasyonun altında kaldığı ve bir yıl sonra da çok düşük seviyeye geleceği yönünde" dedi.

Düzenlemenin kademeli olarak getirilmesi halinde daha faydalı olabileceği dile getiren Akçam, taban rakam koyulmasının piyasayı daha hızlı ve aksiyonlu hale getirdiğini söyledi. Akçam, "Kiracılarla ev sahipleri arasında ciddi sıkıntılar oluştu. İlerleyen zamanlarda ev sahipleri dolar ve Euro ile kira isterlerse şaşırmayız" diye konuştu.

Hükümetin kiralık konut fiyatlarıyla ilgili yaptığı çalışmanın sahada uygulanmasının zor olduğuna dikkati çeken Akçam, farklı çözüm önerilerinin gündeme alınması gerektiğine işaret etti. Akçam, bunlardan en önemlisinin lokasyona göre kira fiyatının tespit edilmesi ve bu tespite göre oluşturulan kurulun raporu ile kira kontratlarının hazırlanması olabileceğini söyledi.

"Üçüncü konuta yüksek vergi getirilsin"

Barınma ihtiyacının karşılanması için iki kotunu olan kişilere üçüncü bir konut alırken ciddi vergilendirmelerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Akçam, "Konutlar sadece barınma ihtiyacını karşılayacak şekilde rant ve yatırım aracı dışına çıkartılmalı ki vatandaşın barınma ihtiyacını karşılayacağı konut sayısı artsın" dedi.

Editör: Haber Merkezi