Üsküp’e Yeni Sosyal Tesis Geliyor Üsküp’e Yeni Sosyal Tesis Geliyor

DOKU Derneği Başkanı Göksal Çidem tarafından 1 Eylül Dünya Barış Günü açıklaması gerçekleştirdi. Dünya Barış Günü’nde doğayla barışmanın önemine değinen Başkan Çidem; “Dünya barış gününde doğayla barışalım. Doğayla barışmak, doğadaki tüm canlılarla barışmak olacak. Ormanlarla barışalım. Oksijen çadırını yıkmayalım. Toprakla barışalım,  Gıda güvenliğimizi sağlayalım. Aç kalmayalım. Su ile barışalım. Yaşamın temeli olan suyumuzu koruyalım. Doğayla barışalım, doğal varlıklarımızı koruyalım” dedi.

“Çoklu orman yetmezliği, Doğanın çoklu organ yetmezliğidir”

Ormanların öneminin altını çizen Çidem; “Çoklu orman yetmezliği, Doğanın çoklu organ yetmezliğidir. Çoklu orman yetmezliği, çoklu organ yetmezliğinin nedenidir. Canlı yaşamın sonudur.

Ekolojik yıkımın parçası olmayalım. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak hepimizin anayasal sorumluluğudur.

 Aldığımız nefesten, içtiğimiz suya, yaşadığımız topraklara kadar koruyalım. Her şey para değildir. Doğal ve sosyal yaşamın temeli doğayla barışık bir yaşamla mümkündür” ifadelerini kullandı.

“Doğal yollardan saparsak, çıkmaz sokakta buluşuruz”

Çidem açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı; “Karar vericilere sesleniyoruz. Anayasamız diyor ki;

Madde 17 – Herkes, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir.

Madde 44 – Devlet, toprağın verimli olarak işletilmesini korumak ve geliştirmek, erozyonla kaybedilmesini önlemek ve topraksız olan veya yeter toprağı bulunmayan çiftçilikle uğraşan köylüye toprak sağlamak amacıyla gerekli tedbirleri alır.

Madde 56 – Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.

Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.

Madde 169 – Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir.

Madde 170- Ormanlar içinde veya bitişiğindeki köyler halkının kalkındırılması, ormanların ve bütünlüğünün korunması bakımlarından, ormanın gözetilmesi, sağlanmasını kolaylaştırıcı tedbirleri alır.

Sözün özü,  doğal yollardan saparsak, çıkmaz sokakta buluşuruz.”

Muhabir: Volkan Abuy