14 Aralık Pazartesi günü Vize Belediyesi önünde ‘İSKİ Istranca Su Havzası Atık Su Yatırımları Temel Atma Töreni’nde konuşan Türkiye Belediyeler Birliği(TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Bulgaristan sınırından, Rezve Irmağı’ndan İstanbul'a su taşımayla ilgili adımlar atıyoruz” sözlerine yer vermişti.
Son yıllarda yaşanan kuraklıklarla Rezve deresinin birçok kaynağının kuruduğunu belirten Doğa ve Kültür(DOKU) Derneği Başkanı Göksal Çidem, İstanbul’un Rezve ve diğer Istranca derelerinden su almak yerine kayıp kaçağı önleyerek, hem su kaynaklarını koruyacağını hem de suyu daha tasarruflu kullanılabileceğinin altını çizdi. Göksal Çidem, konu ile ilgili yaptığı açıklamasında şunları kaydetti, “İklim krizinin etkileri yaşanırken birçok ilde Kuraklık temelli İRAP(İl Risk Azaltma Planları) toplantıları yapılıyor. Buradan su taşımaya kalkıp, milyonlarca lira harcamak yerine kayıp-Kaçak için acil önlemler alınmalı ve kayıp kaçaklar giderilmesi için çaba sarf etmek daha doğru olmaz mı? Nitekim bu çalışmalarda alınmış mesafeler de var.
“2023 Yılı Su Kayıp ve Kaçak Oranı Yüzde 18,94’e Düşürülmüştür”
Batı’da Kırklareli’nden başlayarak Doğu’da Düzce’ye kadar ulaşmıştır. Günlük ortalama tüketim 3.060.450 m3/gündür. İstanbul için kişi başı 190 litre (Kaynak TÜİK) toplam 16.107,632 kişiye su veriliyor. Su kayıp ve kaçaklarının engellenmesi çalışmaları neticesinde, 2023 yılı su kayıp ve kaçak oranı %18,94’e düşürülmüştür. 2018 Yılı Kayıp Su Oranı %22,34’dür. (Kaynak İSKİ) Mevsimlerde normal yağışlar olduğunda Istranca derelerinin toplam su geliri yıllık 129 milyon m3, bölgenin toplam su ihtiyacı 86 milyon m3. İşte kalan 43 milyon m3 suyun İstanbul’a getirilmesi için milyon dolar içeren ihaleler, isale hattı, yollar, enerji hatları için on binlerce ağaç kesimi ve en önemlisi de bu bölgenin doğal yapısına, ekosistemine yapılan ölümcül müdahaleler olacaktır.
“İstanbul, Komşularını ve Coğrafyadaki Yaşamı Da Yok Saymamalıdır”
Bir başka açıdan baktığımızda 43 milyon m3 su gelecektir. Bu İstanbul’un yıllık su ihtiyacının 14 günlüğüdür. Sürekli büyüyerek adeta yuvarlanan kartopu gibi, kayan çığ gibi üzerimize gelen İstanbul ihtiyaçları var. Ancak İstanbul komşularını ve coğrafyadaki yaşamı da yok saymamalıdır. Meteorolojik verilerde yaşanan kuraklık dikkate alınmalı ve verilen kararlar tekrar gözden geçirilmelidir. Buraya yapılacak yatırımı kayıp kaçağa yapmak, Istrancaları da kurtaracaktır.”