Sıra dışı ve olmaz denilen davalara bakarak başarılı olan Avukat Görkem Gökçe dünyada emsaline az rastlanılan bir konuyla ilgili hukuki davayı ele aldı.
Kırklareli’den Dünya’ya açılan ve global hukuk literatüründe aktif rollere sahip olan avukat Görkem Gökçe, Cem Karaca’nın portresinin NFT olarak satışa çıkması üzerine, oğlu Emrah Karaca’nın vekili olarak konuyu yargıya taşıdı. Mahkeme, portrenin satışını durdurdu. Karar, sadece Türkiye için değil, dünya için de emsal olabilecek niteliğe sahip.
NFT ve Metaverse konularının kitlesel gündem haline geldiği günümüzde, bu sürecin ve sonucun dış ülkelerdeki yansımaları da dikkatle takip edilecek. Zira tedbir kararı, NFT’lerin icra hukukuna konu olabilecek bir malvarlığı değeri taşıdığı anlamına geliyor. Bu da, ilerleyen zamanlarda bu platformların kontrol mekanizmasının değişebileceğine işaret ediyor.
Uluslararası hukuk alanında çok sayıda çalışmaları bulunan ve bilişim hukuku uzmanı da olan Avukat Görkem Gökçe, dijital dünya için kilometre taşı olacak bir kararın sürecini yöneten isim oldu.
Türk rock müziğinin efsane ismi Cem Karaca’nın, ressam Yiğit Mohaç Yücel tarafından NFT formatında hazırlanan ve sonra satışa sunulduğu tespit edilen dijital portresi, Cem Karaca’nın oğlu Emrah Karaca’nın avukatı Görkem Gökçe aracılığı ile yapılan itiraz sonucu tedbir kararıyla karşılaştı.
Görkem Gökçe’nin, müvekkili Emrah Karaca adına açtığı davayı gören İstanbul 3. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi, dijital portrenin satışının engellenmesine karar verdi.
Bilirkişi, dosyaya yönelik incelemesinde Karaca’nın dış görünüşünün ticarileştirildiğini, bu nedenle davalının fiillerinin Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nu ve kişilik haklarını ihlal eder nitelikte olduğunu ifade etti. Mahkeme de Karaca’nın portresinin izinsiz olarak kullanıldığı internet sitelerine erişimin engellenmesine, Opensea isimli platformda yer alan ve NFT formatında satışa sunulan Cem Karaca portresinin satışının engellenmesine karar verdi.
Emrah Karaca’nın avukatı Görkem Gökçe karar ile ilgili değerlendirmesinde; “Bu karar bildiğimiz kadarıyla Türkiye’de NFT ile ilgili verilen ilk ihtiyati tedbir kararı. Hatta karar, dünyada emsal olma özelliğine sahip. Çünkü NFT’ler hakkında henüz dünya genelinde hukuki ve somut prensipler oluşmadı. Örnek ise yok denecek kadar az. Mahkemenin dijital çağa entegre olarak verdiği bu karar ve kararı vermedeki hızlı ve güçlü kanaati, NFT dünyasında, hatta ve hatta Metaverse aleminde bile bir kırılma noktası oluşturacak” dedi.
Görkem Gökçe; NFT’lerin hukuki niteliğinin, tartışmalı kanaatlere sahip olduğunu hatırlatarak; “Ancak bu karar, NFT’lerin icra hukukuna konu olabilecek bir malvarlığı değeri olduğunu tescillemiş oldu. Karar lehimize işledi ancak henüz tedbir niteliğinde olduğu için, yargı süreci devam edecektir” dedi.(S.Koçtürk)