Özellikle başka şehir ve köylerden getirilen sokak köpekleri nedeniyle belde merkezinde sahipsiz köpek sayısının 1000’i aştığının belirtildiği açıklamada, “Sosyal paylaşım sitelerinde yer aldığı üzere İğneada Belediyesi’nce sokak hayvanlarına yönelik hiçbir olumsuz eylem ve işlemde bulunulmamıştır” sözlerine yer verildi.
Konu ile ilgili olarak İğneada Belediyesi’nden yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi, “Dün akşamdan bu yana, Belediye Başkanımız ve Belediyemiz, bugüne kadar örneği görülmemiş seviyesizlikte ve asılsız iddialarla organize bir saldırı ile karşı karşıyadır. Sosyal medya üzerinden belediyemize yönelik birtakım asılsız iddialar üzerinden yıpratma ve karalama kampanyası yürütülmektedir. Belediye Meclisimizin mevcut yasa ve yönetmeliğe uygun olarak ve oy birliği ile almış olduğu karar, sosyal medya üzerinden gerçeğe ve hukuka aykırı olarak sistemli bir şekilde bilgi kirliliğine sebebiyet verecek şekilde gündeme getirilmiştir.
Bilindiği üzere 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu; 02.08.2024 tarih ve 32620 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 7527 Sayılı Kanun ile değiştirilmiş, söz konusu değişiklikleri de kapsayan ‘’Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliği’’ ise 13.12.2024 tarih ve 32751 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Beldemizdeki sahipsiz-başıboş sokak köpeği sayısı 1000’i aşmaktadır. Bölgemizin izole bir bölge olmasından dolayı bu sayı gün geçtikçe artmaktadır. Belediyemiz tarafından bugüne kadar sokak hayvanlarının rehabilitasyonu noktasında önemli çalışmalar yürütülmüş, bu kapsamda düzenli beslemeler yapılmış, aşılama çalışmaları gerçekleştirilmiş ve yaklaşık 800 adet sokak köpeği kısırlaştırılmıştır. Ancak tüm bu çalışmalara rağmen popülasyonda bir azalma olmadığı gibi, sayı gitgide artarak bölgedeki vatandaşlarımızın günlük yaşamlarını etkiler hale gelmiştir. Belediyemize bu konu ile alakalı yazılı ve sözlü olarak birçok şikâyet gelmektedir.
Demirköy Devlet Hastanemizden alınan resmi verilere göre kuduz ve ısırılma şüphesiyle hastaneye başvuranların sayısı 2023 yılında 126, 2024 yılında ise 128 kişidir. Asli görevi beldede yaşayan vatandaşların huzur, güven ve mutluluğunu tesis etmek olan Belediyemiz, sorunun çözümü noktasında mezkûr kanun ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak Ocak ayı olağan Meclis Toplantısında karar almıştır. İktidar ve ana muhalefet meclis üyelerinin oybirliği ile hangi maksatla alındığı meclis toplantı tutanaklarında açıkça belirtilen kararımız, bir takım provokatörler tarafından bilinçli olarak maksadı dışına çıkarılarak linç kampanyasına dönüştürülmüştür.
Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da belediyemizin tavrı; sahipsiz sokak hayvanlarının rehabilite edilmesi, kısırlaştırılması, sahiplendirilmesi ve mevzuatta öngörülen doğal yaşam alanlarında muhafaza edilmesi yönünde olacaktır. Provokatörler ile bu konularda kendilerine maddi ve siyasi rant sağlama çabası içerisinde olanların yaptığı mağduriyet ve ötanazi algısı gerçeği yansıtmamaktadır. Sosyal paylaşım sitelerinde yer aldığı üzere İğneada Belediyesi’nce sokak hayvanlarına yönelik hiçbir olumsuz eylem ve işlemde bulunulmamıştır.
Asılsız iddialar üzerine oluşan tepkiler yasal sınırların dışına çıkmıştır. Yaşanan bu olaylar nedeniyle Belediyemiz ve Belediye Başkanımız hakkında yapılan hakaret ve tehdit içerikli paylaşımlardan dolayı başta bu asılsız iddialarla kamuoyunu meşgul ederek linç kampanyasını başlatanlar ile hakaret ve tehdit içerikli paylaşımlar yapanlar hakkında ilgili kanunlar kapsamında suç duyurusunda bulunacağımız; Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”