Yerel

Lüleburgaz: İnsanlığa Adanmış Bir Hayat

Lüleburgaz Kent Konseyi ve Kitapkolik Lüleburgaz işbirliğiyle düzenlenen panelde, Halikarnas Balıkçısı üzerinden Türk Hümanizmi ve Mavi Anadoluculuk hareketi; konunun uzmanı olan Dr. Ferhan Akgün Ünsal’dan dinlendi.

Lüleburgaz’da gönüllü bir okur grubuyla kurulan Kitapkolik oluşumu, 4. yılında bir ilke imza attı. Kısa bir süre önce Lüleburgaz Kent Konseyi Kültür ve Sanat çalışma grubu olarak faaliyetleri resmilik de kazanan grup ilk defa bir panele ev sahipliği yaptı.

“Aydınlanma, Türk Hümanizmi ve Mavi Anadolu Hareketi” başlıklı panel ve söyleşi 22 Eylül Pazar Günü Lüleburgaz Yıldızları Sanat Akademisi’nde gerçekleştirildi. Her ay bir kitap okuyarak kitabı tartışmak üzere bir araya gelen grubun bu ayki kitabı Namı diğer Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kaabaağaçlı’nın kaleme aldığı bir otobiyografi ve anı kitabı olan Mavi Sürgün’dü. Kitapkolik Grubu; kitabı ve Halikarnas Balıkçısı’nı konuşmak ve dinlemek üzere uzman bir ismi konuk etti. Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi - Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ferhan Akgün Ünsal; Halikarnas Balıkçısı’nın da içerisinde bulunduğu Mavi Anadoluculuk Hareketini Türk hümanizmi bağlamında inceleyen, 2020 yılında doktora tezini bu konu üzerine yazan bir isim.

“Toplumsal Bilinç Hedeflediler”
Yazdığı tezin konusunun hayatı üzerinde derin bir etkiye sahip olduğunu panel açılışında ifade eden Dr. Ferhan Ünsal; tez çalışmasında Türkiyeʼde hümanizmin gelişim süreci ve bunun Türk Hümanizmi düşüncesine evrilişi üzerinde durduğunu belirtti. Panelde de bu bağlamda açılımlar yapan Ünsal; Mavi Anadoluculuk Hareketi’nin, Anadolu'yu tarihî, coğrafi ve kültürel anlamda merkezine alan ve yeniden oluşturulmak istenen Türk kimliğinin tanımlanmasına yönelik farklı çözüm önerileri sunan bir oluşum olduğunun altını çizdi.  Mavi Anadolucular’ın, hümanizm düşüncesiyle birlikte Anadolu'nun köklü geçmişinden ve mirasından yola çıkarak daha ileri bir ideale yani insanlığa hizmet etmek istediklerine dikkat çekti. “Mavi Anadolucular, hümanizmin insanı önceleyen akıl, bilim ve sanat ışığında ilerlemeyi ön gören öğretileri üzerinde durmuşlar ve toplumsal bir bilinç oluşturmayı hedeflemişlerdir” sözlerini dile getiren Dr. Ünsal; “Bu hedefleri doğrultusunda Türk milletinin kendi köklü tarihi ve zengin kültürel değerleriyle beslenen yeni bir uygarlık tasarlamışlardır. Türk toplumunun gelişmişlik düzeyini yükseltmek için köklü bir zihinsel dönüşüm gerçekleştirmek istemişlerdir. Bu anlamda çağdaş uygarlıklar seviyesine ulaşmak ülküsüyle edebî ve kültürel çalışmalar yürütmüşlerdir. İleri sürdükleri özgün fikirlerle Türk düşünce, kültür ve edebiyat tarihinde yer edinmişlerdir” ifadelerine yer verdi.

Devamı Gelecek
Panelin sonunda soru cevap kısmı ter aldı. 2013 yılından bu yana Kırklareli Üniversitesi’inde görev aldığını ve çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Dr. Ferhan Akgün Ünsal; ilk defa böyle bir etkinliğe davet edildiğini söyledi. Bundan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. Bu ilk davetin Lüleburgaz’dan gelmiş olmasının kendisi için her zaman özel bir yeri olacağını belirtti. Panelin Moderatörlüğünü yapan Kitapkolik gönüllüsü eğitimci yazar Selcan Aktaş da grupta bulunan herkesin ve her şeyin gönüllülük temeline dayandığını söyleyerek; kendisini ağırlamaktan mutluluk ve onur duyduklarının altını çizdi. Aktaş, destek ve işbirlikleri için Lüleburgaz Kent Konseyi’ne teşekkür etti.
Lüleburgaz Kent Konseyi Başkanı Günalp Çakır ve Genel Sekreter Meltem Siftahoğlu; Dr. Ünsal’a plaket takdim ettiler. Kent Konseyi Başkanı Günalp Çakır; organizasyon için Kitapkolik Grubuna teşekkür etti ve bu tür organizasyonlar için desteğe her zaman devam edeceklerini söyledi.