Hayal edin… Size bir fırsat veriliyor… Bir süreliğine başkası oluyorsunuz…  Bir hikâye, bir kelam anlatıyorsunuz…  Önce biraz utanıyorsunuz, heyecanlanıyorsunuz… Ama karşınızdakiler de sizin gibi amatör ruhlu tiyatro sevdalıları…  Hemen olmuyor bu dönüşüm elbette… Zaman da lazım, emek de… Ve size bu dönüşümü nasıl yapacağınızı öğreten de yanınızda…

Kırklareli’nde böyle bir birliktelik var… İsmi de ‘Tiyatro Yolcuları’… Yolcunun kaptanı da Deniz Sandalcı…

7’den 70’e her kesimden insan, yaklaşık 20 kişilik bir grup, aynı çatı altında buluşuyor… Gündüz hayat koşuşturmacısı içinde geçen bir günün ardından akşamüstü Lilith Cafe’de bir araya geliyorlar. Ve kendi kimliklerini bir yana bırakıp, bambaşka biri oluyorlar. Hem eğleniyorlar, hem de öğreniyorlar…

DSC_0851

Tiyatro Yolcularının Son Durağı…

Deniz Sandalcı… Lise yıllarından itibaren tiyatronun içerisinde... Yolculuğuna Ankara Mamak Belediyesi Şehir Tiyatrosu ile başladı. 1994 yılında Hacettepe Üniversitesi’ndeki eğitimi esnasında tiyatro topluluğu oluşturdu. 1998 yılında Mersin Üniversitesi Tiyatro Bölümünü kazandı. Mezun olana kadar gerek üniversitenin tiyatro topluluklarında, gerekse yerel tiyatrolarda çalıştı. Mezun olduktan sonra Mersin Şehir Tiyatrosunda oyuncu-yönetmen olarak işe başladı. Burada uzun yıllar sahne tozu yuttuktan sonra Tarsus Şehir Tiyatrosunu kurdu. Çeşitli şehirlerde birçok tiyatro ve topluluk kuran, Devlet-Şehir tiyatrolarında çalışan usta oyuncu ve yönetmen Sandalcı, okul zamanında arkadaşlarıyla temelini attıkları “Tiyatro Yolcuları” isimli özel ekibi ile de yakaladığı “Amatör Ruhu” hangi yöreye giderse gitsin oraya taşıdı…

Gittiği yerlerde kurduğu özel tiyatrolarla “Tiyatro Yolcuları” ismini yaşatan Sandalcı, öğrettiklerini aktararak bu sanatın o yöredeki sürekliliğini de sağlıyor… Mersin, Ankara ve Kırıkkale’de kurulan tiyatro ekipleri bugün halen aktifler ve “perde” diyerek icraatlarına devam ediyorlar… Hatta Kırıkkale’nin bir ilçesinde sadece kadınlardan kurulu bir tiyatro ekibi dahi yer alıyor bu girişimler arasında…

Ve Tiyatro Yolcuları’nın son durağı artık Kırklareli’nde…

2022 yılının Eylül ayında Lilith Cafe’de başlayan çalışmalar kısa bir süre sonra meyvesini vermiş. Yine aynı mekânı Oda Tiyatrosuna çeviren ekip, kısa bir oyuna da imza atmış…

DSC_0897

“Kırklareli’ne Gelirken Çok Farklı Hayaller Kurmuştum”

Sandalcı Kırklareli’nde karşılaştığı sorunlara da değinerek; “Bu kentte bir sahne sıkıntısı yaşanıyor. Açıkçası Kırklareli’ne gelirken çok farklı hayaller kurmuştum. Buranın kültür sanatla iç içe bir kent olduğunu düşünmüştüm. Ama içine girince hiç de öyle olmadığını gördüm. Tiyatro hocası olarak görev yapmak istediğim yerlerden geri dönüşler olmadı. Sonra kendi başımın çaresine baktım” dedi. Deniz Sandalcı şöyle devam ediyor; “Daha sonra Lilith Kafe ile konuştuk. Bulunduğumuz mekânı bir tiyatro alanına çevirdik. Eğitim sürecinin ardından da 10 dakikalık ilk oyunumuzu sahneledik. Böylece buradaki Tiyatro Yolcularımızı oluşturduk.”

Daha sonra ikinci dönem kursiyerlerini ekibine dahil eden topluluk, şu anda eğitim çalışmalarına haftanın iki günü şeklinde devam ediyor. Ardından mevcut ekiple yine oyunlar çıkaracak olan ‘Tiyatro Yolcuları’nın Kırklareli Şubesi, Sandalcı’dan aldığı bilgi ve birikimi kendisinden sonra gelecek olan kursiyerlere aktarmayı planlıyor…

DSC_0853

“Amatör Ruhu Yaşatmak İstiyoruz”

Sandalcı şöyle devam ediyor; “Tamamen gönüllülük esasına göre çalışan bir ekibiz. Herhangi bir maddi beklentimiz, ticari amacımız yok. Saf bir şekilde tiyatroya hizmet ediyoruz. Tamamen amatör ruhu yaşatacak bir topluluk olsun istiyoruz.  Ancak maalesef toplumumuzda ‘amatör’ demek ‘acemi, kötü iş’ demekmiş gibi yanlış bir algı mevcut. Aksine amatör demek; daha çok çalışan, daha çok araştıran, işin köküne inen ve yeniyi bulan demektir. Tarihe baktığımızda, sanat akımlarının ilk çıkışları hep amatörlerden olmuştur. Daha sonra profesyoneller, amatörlerin bulduklarını üst seviyeye getirip devam ettirmişlerdir.”

DSC_0868

“Kentin Sanat Dinamiğini Oluşturuyoruz”

“Kırklareli’ne ait bir yerleşik özel tiyatro olsun” amacıyla yola çıkmışlar. Ev hanımından doktoruna, dişçisinden öğretmenine birçok kesim, içlerindeki tiyatro aşkıyla bir araya gelmişler. “Yaptıklarımızla kentin sanat dinamiğini de oluşturmuş oluyoruz” diyen Sandalcı şöyle devam ediyor; “Kentin kendi insanlarını sanatçı konumuna getirip, kendilerine ve kendi halkına sanat icra etmelerini sağlamış oluyoruz.”

Kırklareli’ne gelen oyunların son derece kalitesiz olduğunu, burasının adeta dizilerde bir iki defa yüzünü gösteren oyuncuların pazarı haline geldiğini belirten Deniz Sandalcı; “Dolayısıyla kentte sağlıklı bir tiyatro seyircisi oluşmamış. Bence burada tiyatro seyircisinin de, kendi yerel tiyatrocularının da oluşturulması gerekiyor. Biz bu anlamda tohumları attık. İkinci yılımıza başladık. Güzel de gidiyoruz. Arkadaşlar son derece hevesliler. İyi işler yapacağımıza inanıyoruz. Eminim Kırklareli’nin kendine ait bir tiyatrosu oluşacaktır” diyor.

DSC_0883

“Kırklareli Tiyatro İle Anılsın”

Başka topluluklar oluşturmak, dernek kurmak, festivaller, tiyatro şenlikleri düzenlemek gibi kafalarında hayata geçirmek istedikleri birçok projenin olduğunu dile getiren Sandalcı, Kırklareli’ni tiyatro ile anılan, tiyatronun konuşulduğu bir kent haline getirmek istediklerini söylüyor. Kapılarının 7’den 70’e herkese açık olduğunu, dileyen herkesin kurslara katılım gösterebileceklerini ifade eden Deniz Sandalcı ; “Bu işi seven herkes bizim içimizde yer alabilir. Bu bayrağı Kırklareli’nde hep birlikte havaya kaldırabiliriz” diyor.

Kasım ayı içerisinde “Benimle Evlenir Misin?” isimli oyunu Lilith Cafe’de oluşturdukları sahnede yeniden oynayacaklarını hatırlatan Sandalcı, tüm tiyatro sevdalılarını bu ve bundan sonra sahneleyecekleri bütün oyunlara davet ettiklerini kaydetti.

Söyleşimizin ardından kısa süreliğine ekibin çalışmalarına konuk oluyoruz… Heyecanlı, istekli ve yetenekli ekibin sahne performansları harikaydı… Üstelik bir o kadar da eğlenceliydi… “Perde”nin kapanmaması için uğraşı veren “Tiyatro Yolcuları” ekibine yapacağınız en büyük destek, gidip onların oyunlarını izlemek olacaktır.

Ya da kim bilir, belki sizin de içinizde hiç sönmeyen bir tiyatro ateşi, aşkı vardır...  O zaman neden bu ekibin bir parçası olmayasınız?

(Ferdi Kurtbayram)

DSC_0902

Editör: Ferdi Kurtbayram