Kırklareli Atatürk Kültür Merkezi’nde Türkiye’nin en büyük sorunlarının başında gelen deprem ile ilgili önemli bir program gerçekleşti. Japonya Yurt Dışı İnşaat Şirketleri Derneği Genel Sekreteri - İnşaat Yüksek Mühendisi, Yüksek Mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye’de deprem konusunu ele aldı.

I M G 3254~1

Depremle Mücadele

Kırklareli’nde olduğu için kendisini güvende hissettiğini dile getiren Moriwaki; deprem ile mücadelede başlangıç noktasının bilinçli olmaktan başladığını ve bina yapımıyla devam ettiğini dile getirdi. Özel Kırklareli Final Akademi Anadolu Lisesi’nin katkılarıyla gerçekleşen programda moderatörlüğü Kırklareli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Kadir Kılınç yaptı.

I M G 3267~1

"Allah Sizi Uyardı"

Türkiye’nin fay hattı haritasını değerlendiren Moriwaki, “Allah, sizi uyardı” dedi ve önlem alınmasının hayati önem taşıdığını dile getirdi. Japonya’da deprem eğitiminin okulda, ailede ve her alanda var olduğunun altını çizen Moriwaki, hazırlıklı olmanın deprem kaybını yüzde 70 azaltacağını vurguladı. Türkiye’deki deprem hazırlıklarını olumlu gördüğünü belirten Moriwaki, hazırlıkların yetersiz olduğunu belirtti.

Türkiye'de yaşamaktan mutlu olduğunu ifade eden Moriwaki, dünyayı yumurtaya benzeterek; çekirdek, mağma tabakası ve kabuk bölümlerini eşleştirdi.

I M G 3268~1

“Türkiye’de Deprem Hazırlıkları Yetersiz”

Çeşitli yerlerde seminerler verdiğini dile getiren Moriwaki, “1939'da Türkiye'nin en büyük depremi oldu. 7,9 şiddetinde ve 1941'de Tokat'ta deprem oldu. Sonra doğudan batıya sırayla geldi. 1999 Gölcük depremi oldu. Ben de o sırada Ataşehir'deydim. 2019'da Elazığ Belediyesi beni çağırdı. Orada seminer yaptım. Doğu Anadolu fay hattında uzun zamandır deprem yok ancak gelmeye başlayınca, domino taşı gibi devam edecek. Orada da bunu söyledim ve 3 ay sonra Elazığ'da deprem oldu. Artık deprem oldu ve bu fay hattı kırılmaya başladı ve devam edecek. 2022'de Kahramanmaraş Üniversitesi beni çağırdı. Elazığ'da deprem oldu ve artık hazır olmak lazım dedim” açıklamalarında bulundu.

I M G 3269~1

“Depremin Zararını Yüzde 70 Azaltabiliriz”

Depreme karşı önlemlerin önemli oranda kayıpları azaltacağını dile getiren Moriwaki, “Japonya'da her hafta deprem oluyor. O zaman hep beraber belediyeler, hükümetler, okullar, şirketler hazırlıklı olmalı. Hesap yaparak planlamalı. Deprem kayıplarının ardından ekonomiyle de ne kadar kötü bir tablo çıkar diye düşünmeliyiz. Bu hasarı yüzde 70 azaltabiliriz. O zaman neden yapmıyoruz? Japonya'da insanlar bunu anladığı için önlem alıyor ve kayıpları en aza indirdi. Sizler de yapmalısınız. Yapılmaya çalışılıyor ancak ben yeterli görmüyorum. Ben buradayım, sizleri bilgilendirmek için geldim” dedi.

I M G 3274~1

“Kırklareli Güvende”

Türkiye’nin deprem riski haritası üzerinde incelemelerde bulunan Moriwaki, “Marmara Bölgesi kıpkırmızı, İstanbul kıpkırmızı çok tehlikeli. Bir küçük 3. derecelik bir alan var ama genel olarak 4. riskli bölgede Kırklareli. Ama sizler ileride başka şehirlerde olabilirsiniz. O yüzden depreme hazırlıklı olmalısınız. Japon bilim insanları Türkiye'nin en büyük depremini bekliyor. Ve bu aynı fay hattı üzerinde olacak” ifadelerini dile getirdi.

I M G 3297~1

Marmara Depremi

Kırklareli’nin beklenen Marmara depreminden az da olsa etkileneceğini dile getiren Moriwaki, meydana gelecek yıkımın deprem kadar büyük bir sorun olduğunun altını çizdi. Beklenen büyük Marmara depremine de değinen Mariwaki, “Marmara’da 7 büyüklüğünde deprem beklenirken 5 büyüklüğünde oldu, arada 2 fark var. Beklenenden bin kat daha küçük, halen orada güç var” dedi.

I M G 3339~1

“Deprem Eğitimi”

Deprem için önceden ciddi bir şekilde ve erken yaşta eğitimlerin yapılmasının önemine değinen Moriwaki, “Lise öğrencileri için senede bir kez tatbikat yapsanız da ne olduğunu hatırlarsınız. Ancak ilkokul için senede bir kere olunca küçük oldukları için hatırlamıyorlar. O yüzden Japonya'da tehlikeli bölgelerde ayda bir kez tatbikat yapılıyor. Tatbikat ne kadar çok yapılırsa, o kadar çok hazırlıklı olursunuz. Düdük ya da anons yapıldığında refleks olarak doğru hareketi yapıyorlar. Eğitim küçük yaştan itibaren başlamalı. Japonya'da ilkokul ve anaokulunda yapıyoruz” sözlerini dile getirdi.

I M G 3346~1

“Masanın Altı Değil Yanı”

Deprem anında normal şartlarda masanın altının güvenli olduğunu ifade eden Moriwaki, “Deprem anında Türkiye'deki binalarından yapısından dolayı, masanın altına değil masanın yanına çömelmeliyiz. Deprem öncesinde; depremde ve depremden sonra kullanılmak üzere iki çanta hazırlanmalı. Deprem çantası ana kapının yakınında ve duvara asılı olmalı” şeklinde konuştu.

I M G 3366~1

Kırklareli Üniversitesi’nde Yangın Kırklareli Üniversitesi’nde Yangın

Programın sonunda; Özel Kırklareli Final Akademi Anadolu Lisesi Kurucusu Ekrem Erdinç, Yoshinori Moriwaki ve Kadir Kılınç’a çiçek ve teşekkür plaketi takdim etti. Daha sonra topluca fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.

I M G 3370~1

Editör: Şefik Kenar