Yerel

Japonyalı Öğrenciler, Kırklareli'nde Çeltik Üretimini İnceledi

Japonya'dan gelen öğrenciler, Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nü ziyaret etti.

Çeltik üretimi safahalarında kullanılan metotlara dair yapılan çalışmaları dikkatli bir şekilde takip eden Japon heyeti, Alkali çeltik tarlalarında kök bölgesi mikrobiyal çeşitliliği ve karbon/nitrojen dinamiği başlıklı araştırma projesi kapsamında Kırklareli'nde bulunan çeltik tarlalarını da ziyaret etti.
Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ziyaret ile ilgili yaptıı bilgilendirmede, "Ankara Üniversitesi ile Japonya Niigata Üniversitesi işbirliğinde Japan Society for the Promotion of Science (JSPS) tarafından desteklenen Alkali çeltik tarlalarında kök bölgesi mikrobiyal çeşitliliği ve karbon/nitrojen dinamiği başlıklı araştırma projesi kapsamında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Can Turgay (Türkiye proje koordinatörü) ve Japonya Niigata Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Nagano Hirohiko, Doç. Dr. Raşit Asiloğlu, Doç. Dr. Suzuki Kazuki ve Japon Yüksek Lisan Öğrencileri Enstitümüzü ziyaret etti" ifadelerini kullandı.


Uygulamaların da yapıldığını ifade eden müdürlük, "Proje çalışmaları çerçevesinde Enstitümüz Laboratuvar Bölüm Başkanı Dr. Emel Kayalı ile birlikte ilimizdeki çeltik sahaları gezilerek bitki gelişimi izlendi ve ölçümler yapıldı. Ardından Üniversite Öğretim Üyeleri Enstitümüzü ziyaret ettiler. Enstitü Müdürümüz Gürkan Güvenç Avcı’nın Enstitümüzü genel tanıtımı sonrası devam eden çeltik araştırma projelerine ait deneme parsellerinde Tarımsal Meteoroloji ve İklim Değişikliği Bölüm Başkanı Dr. Cantekin Kıvrak eşliğinde incelemeler yapıldı ve bilgi alışverişinde bulunuldu. Çeltikte Damla Sulama ve Çeltik Üretiminde Sera Gazı Salımı Ölçümleri ile ilgili konular Japon misafirlerimiz tarafından ilgiyle takip edildi." sözlerini dile getirdi.