Dünyanın önde gelen ölüm nedeni kalp rahatsızlıkları, ilk bakışta kalple bağlantısı kurulamayan pek çok sebeple oluşabiliyor. Diş eti problemleri, yalnızlık, uyku apnesi veya hava kirliliği gibi durumların bile kalbi tehdit edebildiğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkez Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, “Kalp sağlığı için tüm riskler iyi bilinmeli ve önlem alınmalı. Bu yüzden; meyve, sebze, tam tahıllar ve yağsız proteinler tüketerek sağlıklı beslenmek, her hafta en az 150 dakika orta şiddette egzersiz yapmak, sigarayı bırakmak, alkol tüketimini sınırlamak, meditasyon veya yoga gibi tekniklerle stres kontrolü geliştirmek ve en önemlisi yıllık sağlık taramalarını ihmal etmemek çok kıymetli” dedi.
Anadolu Sağlık Merkez Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, kalple ilgili sağlık problemlerine yol açabilecek yüksek tansiyon, sigara kullanımı veya obezite gibi akla ilk gelen risklerin yanı sıra, daha az bilinen faktörleri sıraladı.
Diş eti hastalıkları
Diş eti hastalıkları özellikle periodontit, kalp hastalığı riskini artırabilir. Diş etindeki iltihap, bakterilerin kana karışmasına neden olabilir. Bu da vücutta yaygın bir iltihaplanmaya yol açarak bazı hastalıklara zemin hazırlayabilir. Buna karşın; dişler düzenli fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve yıllık diş muayeneleri ihmal edilmemeli.
Migren atakları
Migren atakları sırasında damarlarda meydana gelebilen daralmalar sebebiyle özellikle auralı migrene sahip hastaların kalp problemleri yaşama olasılığının daha yüksek olduğu bilinen bir gerçek. Buna karşın; migren tedavisi aksatılmamalı ve düzenli doktor kontrolleri geciktirilmemeli.
Uyku problemleri
Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun kesintilere uğramasıdır. Bu durum kan basıncını yükseltirken aynı zamanda oksijenin düşmesine yol açarak kalbe zarar verebilir. Buna karşın; kilo kontrolüne dikkat edilmeli, uyku apnesi varsa tedavisi için bir sağlık merkezine başvurulmalı ve uyku rutinine önem verilmeli.
Kötü bağırsak sağlığı
Milyarlarca bakteriye ev sahipliği yapan bağırsaklar, fiziksel ve ruhsal sağlık bütünlüğü için kritik öneme sahip. Ancak kötü beslenme, bağırsak sağlığını tehdit ederek vücuttaki iyi ve kötü bakteri dengesini bozabiliyor ve çeşitli rahatsızlıklara yol açabiliyor. Buna karşın probiyotik, prebiyotik ve liften zengin gıdalarla oluşturulmuş beslenme planları tercih edilmeli.
Aşırı egzersiz
Fiziksel egzersizler kalp sağlığı için genellikle faydalı olsa da aşırıya kaçılması durumunda özellikle de uzun mesafe koşuları gibi yüksek performanslı aktivitelerde, kalp üzerinde stres oluşabilir. Buna karşın; dengeli ve düzenli fiziksel aktivitelerin olduğu bir egzersiz programı tercih edilmeli.
Hava kirliliği
Kirli hava, damar tıkanıklıklarına ve kan basıncında artışa neden olabileceği için kalp hastalıklarını tetikleyen önemli faktörlerden biri. Buna karşın; hava kalitesi düşük olduğunda dışarda geçirilen zaman kısıtlanmalı ve kapalı alanlarda hava filtreleri kullanılmalı.
Stres
Kronik stres ve kaygı, pek çok sağlık probleminde olduğu gibi kalbi de büyük tehlikeye atıyor. Stres nedeniyle yükselen basınç kalp üzerinde ek yüke neden oluyor. Buna karşın; meditasyon, yoga ve nefes egzersizleri gibi stres yönetimi teknikleri denenmeli, kişi otokontrolünü sağlamakta zorlanıyorsa bir sağlık merkezine başvurarak uzman bir psikologdan yardım almalı. Yalnızlık ve sosyal izolasyon da stres hormonlarını arttırarak kalp hastalıklarını tetikleyebilir. Buna karşın kişi sosyal çevresinin zayıf olduğunu düşünüyorsa insanlarla etkileşim kurabileceği yeni hobiler deneyerek sosyal bağlarını güçlendirmeyi deneyebilir.
Erken menopoz
40 yaşından önce başlayan menopoz erken menopoz olarak adlandırılır ve bu durum kalp hastalıkları riskini artırabilir. Bunun nedeni, menopozla gerçekleşen östrojen seviyesindeki düşüşün damarları olumsuz etkilemesidir. Buna karşın; sağlıklı bir beslenme planı oluşturulmalı, düzenli egzersiz yapılmalı ve kontrollü hormon tedavisi için bir sağlık merkezine başvurarak doktor görüşü alınmalı.