Boş kovanlara yerleştirilen işçi bal arıları hiçbir insan müdahalesi olmadan peteğini örüyor ortaya muazzam lezzete sahip karakovan balı çıkıyor.
26 yıldır bilimsel olarak arıcılık yapan Süleyman Balkan, internet haber sitemize yaptığı değerlendirmede bu bal türünde hiçbir şekilde doğal olmayan petek eklenmesi yapılmadığını söyledi. Balkan, Karakovan balını diğer süzme ballardan ayıran en önemli noktanın kendi ürettikleri mum salgıları, propolis ve perga olduğunu vurguladı.
Bu balın üretiminin ortalama 5-6 ay olduğunu paylaşan Süleyman Balkan yapım aşamasını ise şu şekilde anlattı: “Ağaçların gövdeleri ya da kütükleri oyuluyor, bu kütüklerden kovanlar elde ediliyor. Ardından kovanların içine bal üretimini gerçekleştirecek arılar dahi ediliyor. Kütükten elde edilen kovanların ışık almasının önüne geçmek için kovanlar kapatılıyor. Petekteki balın tamamı işçi arılar tarafından hiçbir insan müdahalesi olmadan meydana getiriliyor. “
Karakovan balına hem Kırklareli hem de şehir dışından yoğun talep olduğunu paylaşan üretici Süleyman Balkan, balın kilosunu 1000 TL’den sattıklarını ifade etti.
Arı ürünlerinin faydalarının saymakla bitmediğini sözlerine ekleyen Süleyman Balkan, “Bal ve arı ürünleri; B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Uykusuzluğa, astım ve bronşit hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Bal mineral, vitamin ve amino asitler içerdiği için kilonuzu korumanıza yardımcı olur ve obezite riskini azaltır. Bal, prebiyotiktir. Vücuttaki yararlı hücreleri arttırır. Cildi iyileştirir, kepeğe ve kaşınmaya iyi gelir. Alerjik semptomları azaltır. İçerisinde bazı kanser risklerini azaltacak flavonoidler barındırır. Boğazı yumuşatır, öksürüğe iyi gelir. Antibakteriyeldir. Enerji verir.” şeklinde konuştu.
26 yıldır bilimsel olarak arıcılık yapan Süleyman Balkan, Kofçaz’ın Elmacık Köyü’nde binbir emekle ürettiği ballarını çarşamba ve cumartesi pazarlarında vatandaşlarla buluşturuyor.