Kırklareli’nde Richmond Gayrimenkul sahibi Cumhur Furkan Kayan ile gündemi değerlendirdiğimiz söyleşimize devam ediyoruz. Kayan bu kez ülke ekonomisinin son durumunu ve mali politikaları masaya yatırdı.

Piyasalardaki durgunluğu değerlendiren Kayan şunları kaydetti;

“Piyasalarda durgunluktan fazlası var. Çok açık ve net olarak söylüyorum, ekonomi kemoterapi dönemine giriyor. Bir araç düşünün, otoyolda normal hızla ilerliyor. Şoför yorgun, yakıt bitmek üzere. Karşısına bir viraj çıkıyor. Benzinlik de bu viraja girdikten sonra karşısına çıkacak. Eğer viraj kaçarsa yolda kalacak... Tam o anda viraja girebilmek için hem frene basıyor, hem el frenini çekiyor hem de motor freni yapıyor... Üstelik şoför görebileceği tüm zararların riskini alarak bu hamleyi yapmanın bilincinde. Bu ortamda açıkçası Kırklareli gibi iç ticarette ve esnaf piyasasında zayıf yerler şiddetli şartlarda oldukça zorlanabilir.”

En Yüksek Getiri Külçe Altında En Yüksek Getiri Külçe Altında

“Mali politikaların 2-4 sene arasında devam edecek olmasını ve bu süreçte yatırımcıların ne şekilde konumlanabileceğini değerlendirir misiniz?” sorusuna ise Kayan şu yanıtı veriyor;

“Evet, Mehmet Şimşek'in açıklamaları bu yönde. Bir, iki ve dördüncü yıl şeklinde görünüyor. İlk yıl yaz ayları itibarıyla atlatılmış olacak. Bu dönem ve sonrasında stratejik durgunluk ile nabız öyle düşürülecek ki adeta en uzun ve sıcak günlerdeki oruca benzer bir beklenti psikolojisi oluşacak. Sonrasında gelen yatırımlar, minimize edilmiş kayıt dışı, hareketlenen iç piyasa, akabinde değerlenen TL ile herkesin eli rahatlayacak. Artık cazibesini yitirmiş faiz ve döviz gibi araçlar kullanılamayacak. Bu vesile ile tekrardan parayı biriktirme ve değerlendirme psikolojisi ile rant gücünün verdiği güvenle de yatırımlar gayrimenkul sektörüne kayacak. Eğer ekstrem durumlar yaşanmazsa, zorlu süreçten bu şekilde çıkılacak. Ve önümüzdeki iki sene içerisinde hesabını iyi yapabilenler müthiş yatırım fırsatları yakalayacaklar.”

Faaliyetlerini Kırklareli merkezli olmak üzere, öncelikle Trakya ve genel olarak Marmara bölgesi üzerinde yoğunlaştıran Richmond Gayrimenkul aynı zamanda İstanbul'da iç mimari ve yatırım sektöründe de yer almakta.

Cumhur Furkan Kayan ve Atilla Akcan tarafından kurulan firma Kırklareli’nin nitelikli yatırım ve yatırımcı ihtiyacı konusuna büyük önem veriyor.

Editör: Ferdi Kurtbayram