Maarif Modeli ile ilgili video sunumu ile başlayan programda Kırklareli Kitap Yazma Komisyonu Alan Yazarı, Tarih Öğretmeni Koray Şerbetçi konuştu. Şerbetçi Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin Tarihsel Kökleri konusunda konuştu.
(Kırklareli Kitap Yazma Komisyonu Alan Yazarı, Tarih Öğretmeni Koray Şerbetçi)
Kökü Geçmişe Bağlı, Yüzü Geleceğe Dönük Gençler
Özüne ve değerlerine bağlı, dünyadaki gelişmelerden haberdar olacak gençlerin önemine değinen Şerbetçi, var olan modellerin değerlendirilmesi ile bu modelin elde edildiğini belirtti. Yeni ve sade bir müfredat olduğunun altını çizen Şerbetçi, yarışmacı öğretim modelinden ayrılarak farklılıkları ve öğrenme hızlarını göz önüne alan bir modele geçiş yapıldığını belirtti. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin geçmişe dayanan ve gelece uzanan bir uygulama olduğunu belirten Şerbetçi, “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin dünden bugüne oluşan bir model olmadığını, tarihsel ruh taşıdığını, programımızın sloganlarından birisi olan köklerden geleceğe ifadesinin altı dolu bir ifade olduğunu sizlere arz etmek isterim” sözlerini dile getirdi.
“Şimdi Yepyeni Bir Toplumla Yüz Yüzeyiz”
Eğitim sistemi ve günümüz arasında bağ kuran Şerbetçi, “Tarım toplumları tarihte kaldı, sanayi toplumları da artık tarihte kaldı. Şimdi yepyeni bir toplumla yüz yüzeyiz. Bilgi toplumu gerçekliğiyle. Tabiri uygunsa bir örnek vermem gerekirse; tarım ve sanayi toplumunda kurak bir arazide kuyu açıp oradan kovayla su çekmeye benziyordu bilgi üretmek ve onu dağıtmak. Susamış zihinlere, belleklere bunu aktarmak çok zordu. O yüzden eğitimci ve kitap odaklı ve aktarılabilen bir eğitim modeli üzerinden gidiyorduk. Ama şimdi yine tabiri uygunsa her yerde çağlayan kaynaklarla karşı karşıya yeni nesiller. Bu bir yandan onların belleklerini doldururken bir yandan da fazla bilgiyle boğulma tehlikesi ile karşı karşıyalar. O yüzden tam da bu modele ihtiyaç söz konusu” açıklamalarında bulundu.
(Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü Hilal Liliyar Özefsun)
“Türkiye Yüzyılı Vizyonunun Temel Yapı Taşlarından Maarif Modeli”
Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü Hilal Liliyar Özefsun konuşmasında Maarif Modeli’nin önemine değindi. Kırklareli ve Türkiye için hayırlı olmasını dileyen Müdür Özefsun, “Türkiye Yüzyılı vizyonunun temel yapı taşlarından biri olan Maarif Modeli’ni ele alacağımız bu toplantı için bize değerli vaktini ayıran Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. sayın Cihad Demirli’ye teşekkür ediyor ve hoş geldiniz diyorum. Eğitim ile ilgili her hususta ve her projede bizlere desteklerini esirgemeyen sayın Valimiz Uğur Turan’a şükranlarımı sunuyor, eğitimde Türkiye Yüzyılı ideasını gerçekleştirmek için, buna kavuşmak için şehrimdeki tüm eğitimciler adına sizlere söz veriyorum. Bu toplantının hem Kırklareli’miz hem ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini dile getirdi.
(Kırklareli Valisi Uğur Turan)
“Kararlılıkla Türkiye Yüzyılı Hedefimize İlerliyoruz”
Büyük tarihi birikime sahip bir ülke olduğumuzu dile getiren Kırklareli Valisi Uğur Turan, geçmişin birikiminin üzerine geleceğe uzanmanın önemli olduğunu vurguladı. 21. yüzyılın Türkiye yüzyılı olacağını ifade eden Kırklareli Valisi Uğur Turan, “Ufkumuzu açan, geleceğimize ışık tutan, bizlere umut olan tarihimizin şanlı sayfalarını yeniden yazma fırsatı sunan bu önemli amaca ulaşmak için var gücümüzle, bütün gayretimizle yılmadan, yorulmadan çalışarak, çabalayarak ilerliyoruz. Her adımımız, bir sonraki adımımızı daha güçlü, daha dirençli, daha emin bir şekilde atmamızı sağlıyor. Sağlam adımlarla, kararlılık ve inançla Türkiye Yüzyılı hedefimize ilerliyoruz” dedi.
(MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad Demirli)
"10 Yıllık Çalışmanın Eseri"
Yaklaşık olarak 10 yıllık bir çalışmanın sonucu ortaya çıkan bir uygulama olduğunu vurgulayan MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad Demirli, 2002’den günümüzde kadar eğitim alanında büyük gelişmelerin yaşandığını belirtti. Derslik sayısı ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısında gelişmiş ülkeler ile eş seviyede olunduğunun altını çizen Demirli, sınav odaklı bir eğitimden sınıf odaklı bir eğitime geçildiğini belirtti. Değerlerin bilim ile birlikte öğretilmesi gerektiğini vurgulayan Demirli, “Bizler, özellikle son 20 yılımıza baktığımızda devasa yatırımlar yapıldığını görüyoruz. Eğitim sisteminde yapılan yatırımlar öncelikle fiziki altyapı iyileştirmeleri akabinde teknolojik geliştirmeler, insan gücünün sayısının arttırılması ve gelinen noktada da o iyileştirmeler ile birlikte tartışmaya açtığımız nitelik ve nicelik dengesinin kurgulanması” ifadelerini kullandı.
Eğitim sisteminin geldiği durum, Maarif Modelin gayesi ve soru cevap bölümleri ile gerçekleştirilen programda, eğitim alanındaki yönetici ve öğretmenler de merak ettikleri soruların cevaplarını alma fırsatı buldu.