Ülkemizde en çok ayçiçeği ekiminin gerçekleştiği Trakya bölgesinde bu yıl Yaz mevsiminin kurak geçmesine rağmen yerli hibrit ayçiçeğinde beklenen verim oranı ekim yapan çiftçilerin umudunu taze tutuyor. İlimizde ilk kez 2022 yılında 100 dekar alanda ekilen yerli hibrit ayçiçeğinin bu yıl 15 bin dekarlık alan ekiminin gerçekleştiği bildirildi.
İnece beldemize bağlı Ulukonak Mahallesi çiftçilerinden Necdet Danışan’a tarlada ekimi yapılan yerli hibrit ayçiçeği ile ilgili incelemelerde bulunan Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Burak Akbayrak “Bu proje kapsamında 3 yıldır Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğümüzün geliştirmiş olduğu yerli hibrit ayçiçeği tohumlarını yüzde 75 hibe desteğiyle çiftçilerimize temin etmiş olduk. 2022 yılında 100 dekar, 2023 yılında 17 bin 500 dekar, 2024 yılında da 15 bin dekar alanda yerli hibrit ayçiçeği ekilişleri yapılmış oldu. Bu süreç içerisinde tohum ekiminden hasat dönemine kadar arazide proje izleme faaliyetleri kapsamında çalışmalarımız oldu. Tohumlarımın gelişim evrelerini çiftçilerimizle beraber arazide hep birlikte inceledik ve değerlendirdik. Kuru ve sulu şartlarda gelişimlerini gözlemlemiş olduk. Uyguladığımız bu projenin ilimiz tarımına hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.
Tarlasında yerli hibrit ayçiçeği ekimi yapılan Ulukonak köyünden Necdet Danışan ise, “Ulukonak’tan ve buradan geçen tüm çiftçiler bu tohumu merak ediyor. “Diğer çiftçiler bana hangi marka tohumu kullandın” ya da “bakımını nasıl yaptın” diye soruyorlar. Ben de bu durumdan çok memnun oluyorum. Yerli hibrit ayçiçeğini tarlama ekilmesinde destek veren İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.