Kıbrıs Muharip Gazisi Sedat Karacaduralıoğlu, 19 Eylül Gaziler Günü münasebetiyle, günün önemini ifade eden bir açıklamada bulundu.

Bu anlamlı günün nasıl Gaziler Günü olduğunu anlatan Karacaduralıoğlu şunları kaydetti;

 “Gazi Mustafa Kemal'e 19 Eylül 1921 Tarihi Türkiye Büyük Millet Meclisi kararı ile Mareşallik ve Gazilik unvanının verildiği gündür.

 TBMM’de halk içinde son olarak Mustafa Kemal Paşanın ordunun başına geçmesinde fayda umulduğu yolunda bir kanaat oluştu. Bunun üzerine Mustafa Kemal Paşa 4 Ağustos 1921 tarihinde TBMM’ye verdiği önerge ile Başkomutanlığını kabul ettiğini bildirdi ve yetki 5 Ağustos 1921 tarihinde verildi.

Mustafa Kemal Paşa 12 Ağustos 1921 tarihinde Polatlı'daki cephe karargâhına giderek ordunun başına geçti. Cephede teftiş yaparken attan düştü. Birkaç kaburga kemiği kırıldı. Savaşı cephede yaralı ve kaburga kemiği sarılı şekilde idare etti.

23 Ağustos 1921’de düşman ordusu cephede taarruzda bulundu. Ordumuz 100 km'lik cephe üzerinde devam eden Meydan Muharebesinde düşmanın üstün kuvvetlerini yıpratarak taarruzu yoksun bir hale getirdi. 23 Ağustostan 13 Eylül’e kadar aralıksız 22 gün devam eden savaştan sonra düşman ordusu mağlup oldu ve cepheyi terk etti. Sakarya meydan savaşı sonucu Askeri Harekât yön değiştirmiştir. Sakarya geri çekilmenin durdurulduğu ileri gidişin başladığı noktayı oluşturmuştur.

19 Eylül 1921 tarihinde kabul edilen bir kanunla TBMM tarafından Türk Milletinin bir şükranı olarak Mustafa Kemal Paşa’ ya Mareşallik rütbesi ve Gazilik unvanı verilmiştir.

Aman Dikkat! Çalan Her Telefonu Açmayın Aman Dikkat! Çalan Her Telefonu Açmayın

103 yıldır 19 Eylül günü Gaziler günü olarak kutlanmaktadır. İstiklal savaşı, Kore savaşı, Kıbrıs savaşı Gazileri son savaş harp malul ve muharip gazileridir.”

1-1085

Editör: Ferdi Kurtbayram