Günümüzün en önemli sorunlarından birisinin kanser olduğunu dile getiren Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü, "Kanser günümüzün önemli bir halk sağlığı sorunu olup gündemdeki yerini korumaktadır. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır" sözlerini ifade etti.
"Üç Kanser Türünde Tarama Yapılmaktadır"
Toplumda farkındalık ve bilinçlendirmenin de büyük önem taşıdığının altını çizen İl Sağlık Müdürlüğü, "Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması, toplum bilincinin geliştirilmesi ve kanser taramaları, kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Ülkemizde de Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği üç kanser türünde tarama yapılmaktadır. Taraması Yapılan Kanserler: Meme Kanseri Taraması, Serviks Kanseri Taraması, Kolorektal Kanser Taramasıdır" sözlerini dile getirdi.
"Erken Teşhis Hayat Kurtarır"
Taraması yapılan kanser çeşitlerine dair bilgi veren İl Sağlık Müdürlüğü, "Kadınlarda Meme Kanseri Tarama Programı kapsamında; Ayda bir kendi kendine meme muayenesi (KKMM) yapması için danışmanlığın verilmesi, yılda bir klinik meme muayenesi, 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi, Kadınlarda Serviks Kanseri Tarama Programı kapsamında; 30-65 yaş aralığındaki kadınlardan 5 yılda bir smear ve HPV -DNA testi yapılması.
Kolorektal Kanser Tarama Programı kapsamında; 50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınlarda 2 yılda bir gaitada gizli kan testi yapılması, 50-70 yaş arasında 10 yılda bir kolonoskopi yapılması gerekmektedir. Erken Teşhis Hayat Kurtarır prensibinden hareketle ilimizde çalışma hayatındaki vatandaşlarımızın taramalara katılmasını sağlamak birinci görevimizdir" sözlerini kaydetti.
"OSB'de Kanser Taraması"
Taramaya dair bilgi veren İl Sağlık Müdürlüğü, "Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı Koordinasyonunda Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında OSB’lerde yoğun iş tempoları ve çalışma saatleri sebebiyle taramalara gelemeyen uygun yaş gruplarındaki çalışan kişilerin taranması ve erken teşhis ile kanser hastalıklarının yüksek tedavi maliyetlerini azaltarak bölgemize ve ülke ekonomimize katkı sağlanması amaçlanmaktadır.
Meme Kanseri, Serviks Kanseri ve Kolorektal Kanser için 144 firmanın bulunduğu OSB Bölgesinde 8 bin 463 kadın ve 2 bin 237 erkeği taramayı amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.