Kırklareli’nde koruyucu aile sayısını artırmak için çok ciddi çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Müdür Özbaş, ilimizdeki özel ve resmi kurumlara giderek koruyucu aile ile ilgili bilinmesi gerekenleri paylaştıklarını ve paylaşmaya devam edeceklerini belirtti.

Temel hedeflerinin koruyucu ailenin ne olduğunu herkese anlatmak olduğunu kaydeden Özbaş, koruyucu ailede kalan çocukların başarılarının arttığını belirtti.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş, “Koruyucu aile olmak evlat edinmek anlamına gelmiyor. Koruyucu ailede kurum adına siz çocuklara bakıyorsunuz. Biz kurumlarımızda çocuklarımızın ihtiyaçlarını çok çok fazlasıyla karşılıyoruz. Ancak çocukların ihtiyacı sadece yeme, içme sosyal ve kültürel faaliyetler değil. Çocuklar evde bir anne bir baba rol modelini görmek istiyor. Bir annenin sıcaklığını hissetmek bir babanın elini tutmak istiyor.

Koruyucu ailede kalan çocukların okul başarısı da insan ilişkileri de çok daha güzel oluyor.  Bulaşıcı hastalığınız yoksa sabıkanız yoksa kendinizi geçindirecek bir geliriniz varsa ve diğer şartları karşılayacaksanız koruyucu aile olabilirsiniz. “ dedi.

“Kurum Olarak Çocuğun Her Türlü Takibini Yapıyoruz”

Koruyucu aileye verilen çocuğun kurum olarak her türlü takibini yaptıklarını söyleyen Müdür Bilgin Özbaş, “Bizim koruyucu ailelerde ilk tercihimiz çocuğun kendi ailesinden olan anneanne, babaanne, hala, teyze, amca, dayı gibi kendi sosyal çevresinde bakılmasını sağlamak. Eğer bu yoksa dışarıdan bir koruyucu aile olmasını sağlamaya çalışıyoruz.  Çocuğun eğitim, sağlık ve her türlü bakımı bize ait. Aile çocuğu evlat edinmiş gibi alıyor ancak biz her türlü takibi yapıyoruz. “ ifadelerini kullandı.

Tüm kurumlarımızı ziyaret ederek koruyucu aileyi anlatıyoruz. Biz tohum atacağız ve sonrasında da filizlenmesini sağlayacağız. Koruyucu aileye alınacak çocuk için aslında yaş sınırlaması yok. Ancak küçük çocuklar olmaz. Çünkü hedefimiz mümkünse onları evlat edindirmek. Koruyucu aile için ideal uyum yaşının 5 ile 10 yaşları arasında olduğunu düşünüyoruz.

Kırklareli, Kasım Ayını Karsız Geçirebilir Kırklareli, Kasım Ayını Karsız Geçirebilir

“37 Koruyucu Ailede 47 Çocuğumuz Bulunuyor”

Koruyucu ailelerde çok ama çok güzel örneklerimiz var. Aynı zamanda çocuk 18 yaşını geçip reşit olduktan sonra kendi kararı ve ailenin isteği ile resmi olarak evlatları olabiliyor. 10 yıl önce ilimizde sadece 2 çocuğumuz koruyucu aile şemsiyesi altındaydı. Şu an ilimizde 37 koruyucu ailede 47 çocuğumuz bulunuyor. “ şeklinde konuştu.

Kimler Koruyucu Aile Olabilir?

Koruyucu aile olabilmek için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaş olmak, Türkiye'de sürekli ikamet ediyor olmak (Mavi karta sahip olanlar için de Türkiye'de kamet ediyor olmak), 25-65 yaş aralığında olmak, Düzenli bir gelire sahip olmak, En az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak (Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen ve ilkokul diploması denkliğindeki 2. Kademe okur-yazar belgesine sahip olan kişilerin başvuruları da kabul edilmektedir) gerekiyor. Çocuğun akrabası veya yakınları tarafından yapılan başvurularda ise belirtilen yaş ve eğitim şartları aranmıyor. Evli olmayan kişiler tek başına koruyucu aile olabiliyor. Evli çiftlerin başvurularını birlikte yapması gerekiyor.

Başvurular Nasıl Yapılıyor?

Vatandaşlar başvurularını doğrudan Türkiye'nin her ilinde hizmet veren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüklerini ziyaret ederek yapabiliyor. Ayrıca Bakanlığın internet sayfası, koruyucu aile hizmeti için oluşturulan internet sayfası ve e-devlet üzerinden başvurular alınıyor. Dijital ortamda yapılan başvurular sistem üzerinden kişinin ikamet ettiği Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne iletiliyor. İlgili İl Müdürlüğü kişi ile iletişime geçerek başvuruya ilişkin görüşme gerçekleştiriliyor.

Editör: Haber Merkezi