Sağlık

Kırklareli’nde Afet Durumunda Sağlık Hizmetleri Konuşuldu

Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi konferans salonunda Afet ve Acil Tıp Sempozyumu gerçekleştirildi.

Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi konferans salonunda düzenlenen Afet ve Acil Tıp Sempozyumu gerçekleştirildi.

Saygı duruşunda bulunulması akabinde İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan sempozyumda acil tıp hizmetlerinin önemi, afet durumlarında sağlık hizmetlerinin yönetimi ve acil tıp alanındaki yenilikler konularında çeşitli sunumlar gerçekleştirildi. Katılımcılar, sempozyum boyunca acil sağlık hizmetlerinin kalitesini artırma noktasında bilgi ve deneyimlerini paylaştılar.

“Sevk sayımız da oldukça kabul edilebilir rakamlarda”

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Zeliha Türkyılmaz, "Hastaneleri bütün olarak değerlendiririm. Acil serviste hastanın bekleme süresi, acil servisteki işlemlerin akışındaki süreklilik, akıcılık, acil servisten hastanın kliniklere yatışı veya bir sevk gerektiğinde sevkin nasıl düzenlendiği, bunun sistemize edilip edilmediği, bütün bunlar acilin içerisindeki durum, hastanenin genel olarak nasıl çalıştığını gösteren anahtarlardır. Acil servis o yüzden önemlidir. Acilimizde hasta bekleme süresi 7 dakika, 7 buçuk dakika gibi çok kabul edilebilir bir süredir. Acil servisimize şehir büyüklüğünü düşünüldüğünde günlük olarak 700 - 750 hasta başvuruyor. Sevk sayımız da oldukça kabul edilebilir rakamlarda" dedi. 

İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Cerit programdaki konuşmasında; "Afetler sadece doğal olaylar değil, aynı zamanda insan Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat GENÇBAY, Kırklareli'nin ülke için önemli bir sorumluluk taşıdığının farkında olduklarını ifade ederek "Yakın zamanda oldukça fazla sayıda genç meslektaşımızın ataması yapıldı. Bu meslektaşlarımız ile acil ve afet sempozyumu düzenlemek istedik. Fakat daha sonra olası büyük Marmara depremi sonucunda Kırklareli'nin alacağı sorumluluğu fark ederek, sempozyumun ilk yarısını depreme ayırmayı düşündük. Öğleden sonraki kısmını ise acil olgulara ayırmayı planladık" ifadelerini kullandı.

Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür ise konuşmasında; Kırklareli'nin afetlerde rolünün sanıldığından çok daha büyük olabileceğine dikkat çekti. Kırklareli'nin acil yardım, ilk yardım ve afet konularında merkez olması noktasında bir düşüncesinin olduğunu ifade eden Prof. Dr. ŞENGÖRÜR, "Herhangi bir deprem olduğunda buradaki insanlar diğer yerlere ulaşabilir. Ama bunun müfredatının ortaya konulması gerekiyor. Nasıl bir yol izlenecek? Bununla ilgili bir çalışma yapılması önem arz ediyor. Bir merkez kurulacaksa, Kırklareli Üniversitesi olarak biz hazırız" dedi.

Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğünün yakın zamanda çok başarılı bir tatbikat gerçekleştirdiğine değinen Kırklareli Valisi Sayın Uğur TURAN konuşmasında sempozyum konusunun önemine vurgu yaptı. TURAN, "Durmuyoruz, yürüyoruz. Üzerine koymaya devam ediyoruz. Ayrıca bu mesele tüm toplumu ilgilendiren bir mesele. Her yönüyle; akademisyenleri, kamu kurumlarını, tüm toplumu, herkesi ilgilendiriyor. Bir araya gelerek sempozyumlar, çalıştaylar yapıyoruz. Orada ortak aklı harekete geçiriyoruz. Bilginin zekatını veriyoruz. Ama o çıktıları değerlendirerek ve üzerine koyarak devam etmemiz gerekir. Bu mesele bekleyecek bir mesele değil. Yarını bekleyecek bir mesele değil" cümlelerini sarf etti.

Sempozyum, açılış konuşmalarının ardından "Acil Travma" oturumu ve "Acil Olgulara Yaklaşım" oturumu ile devam etti.