Yerel

Kırklareli'nde Atık Yağlar Temizlik Setine Dönüşüyor

Kırklareli Belediyesi, Temiz Mahallem Projesi kapsamında atık yağ toplamaya devam ediyor.

Atık yağların çevreye verdiği zararları önlemek için hayata geçirilen uygulama ile 5 litre atık yağ getirene Kırklareli Belediyesi, temizlik seti hediye ediyor.
Proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Kırklareli Belediyesi, "Temiz Mahallem Projesi kapsamında 5 litre atık yağı mahalle muhtarlarına götüren vatandaşlarımıza, bu duyarlı davranışları karşılığında, belediyemiz tarafından temizlik setleri hediye edilecektir" sözlerini ifade etti.


Atık Yağların Doğaya Zararlarını Biliyor Musunuz?
Kirlenen bölgede bulunan canlılara zarar verir ve doğal yaşam ortamını bozar. Yeraltı sularını kirletir, sudaki oksijeni tüketir ve suda yaşayan canlıların yaşam ortamını bozar. Kanalizasyon sistemlerinde ve atık su arıtma tesislerinde tıkanma, kirlilik oranının artmasına sebep olur. Bu zararların yanı sıra tesislerin bakım ücretlerini ciddi oranda arttırır.


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği verilerine göre; su kirliliğinin yüzde 25'i atık yağlardan dolayı meydana geliyor. Sıtılmayan atık sulardaki yağlar; deniz, göl ve akarsulara ulaşıyor. Bu safhada doğal yaşam ortamlarının bozulması sonucu, o bölgede yaşayan canlıların kayıpları ile son bulabiliyor. Sudaki oksijen miktarını azalttığı ve yok ettiği için su kaynaklarının yanı sıra suda yaşayan canlılar için de ciddi bir tehdit oluyor. Ve ağırlık olarak sudan hafif olmasından dolayı su yüzeyini kaplayarak, su altı canlıların yaşam ihtiyaçlarını karşılamasını engelliyor.