19 Aralık Perşembe günü (dün) Kırklareli Üniversitesi Gastronomi Sunum Salonunda Kırklareli Valiliği koordinasyonunda; Kırklareli Belediyesi, Kırklareli Üniversitesi, Kırklareli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Kırklareli İ Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve Trakya Üniversiteler Birliği işbirliğiyle "Kırklareli Afet Risk Azaltımı ve Yönetimi Çalıştayı" düzenlendi.  

Çalıştayda Kırklareli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Kadir Kılınç "Deprem Öncesi ve Sonrası Yapılarda Risk ve Tehlike Takip Sisteminin Uygulanması" başlıklı bir sunum gerçekleştirildi. Kılınç bu sistem sayesinde depremde can ve mal kaybının en aza indirilmesinin amaçlandığını vurguladı.

Bba80C8E 148A 41B4 A09E C95Eb6A9D1D1

Kılınç açıklamasında; “Afet öncesi ve sonrası yapı hareketliliği izleme büyük önem verilmesi gereken bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yapı hareketliliği izleme sistemi afet öncesi ve sonrası yapıda risk ve tehlike tespiti için kullanılabilmektedir. Yapı hareketliliği izleme, yapıların davranışlarını ve yapısal bütünlüklerini sürekli olarak izleyen ve değerlendiren bir karar destek sistemidir. Bu sistem genellikle sensörler, veri toplama cihazları ve veri analizi yazılımlarıyla entegre bir şekilde çalışmaktadır. Bu sayede yapıların herhangi bir anormallik veya potansiyel sorun belirtisi gösterdiği durumlarda erken uyarılar sağlanabilmektedir ve gerekli önlemler alınabilmektedir. Bu sistem seyyar bir sistem olarak ön plana çıkmaktadır. Sistem sahada 10-15 dakika gibi oldukça kısa bir sürede kurulabilmektedir. Yapı hareketliliği izleme sisteminde veri toplanabilmektedir. Bu sistem yapıya 150 metreye kadar uzaklıktan hassas bir şekilde risk hareketliliğini belirleyebilmektedir. Aynı zamanda yapıların eğim ve hareketi kablosuz olarak takip edilebilmektedir" ifadelerini kullandı.

Başkan Kahraman'dan Kooperatifçilik Günü Mesajı Başkan Kahraman'dan Kooperatifçilik Günü Mesajı

78Af3F0E 6181 4447 9Cd6 952Cc18Ede0F

Kılınç açıklamalarına şöyle devam etti; 

“Sonuç olarak can ve mal kaybını en aza indirmek amaçlanmaktadır. Sistem afet öncesi veya sonrasında olay yerine çok kısa sürede sisteme geçirilerek, sahada herhangi bir enerjiye gerek kalmadan direkt ölçümlere başlayarak sahanın risk durumunu paylaşabilmektedir. Sistem enerji ihtiyacı olmadan güneş enerjisi ile çalışabilmektedir. Ayrıca sistem kamera ile takip edilmektedir. Sistemde kamera devreye girmekte olup ortaya çıkan görüntü merkeze gönderilebilmektedir. Yapıdaki deformasyonların veya oturmaların özellikle yapının kendisinde veya yakın çevresinde inşaat çalışmaları sırasında önemli bir güvenlik tehlikesi oluşturduğu vurgulanabilir.

E6Ed5F0E 6E36 4209 8Dcf A57546A78C2D

Bu sistem sayesinde şehir içinde ulaşımın en önemli parçası olan metro ve hafif raylı sistemlerde ulaşım hattının kapalı tünel ve de yeryüzünde devam eden hatlarda oluşabilecek risk ve tehlikeli alanlar 24 saat aralıksız olarak takip edilebilmektedir. Bu sayede ulaşım hattının öncelikle can ve mal güvenliği tehlike oluşmadan çok daha önce önlem alınarak korunmasının sağlanabilmesi mümkün olabilmektedir. Bu sistemde yapısal kusurları ve çatlakları izlemek için çatlak sensörleri kullanılmaktadır.

Sonuç olarak yapının risk hareketliliği anlık olarak takip edilebilmektedir.”

Kılınç etkinlik sonunda; “Çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

72A324B8 F4E9 4F44 8Be6 5F61Fce99F61

Editör: Serhat Ünver