Diyabet Haftası dolayısıyla Aile Hekimi Dr. Hasan Onat hastalıkla ilgili bilinmesi gerekenleri Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan programda anlattı. İlk olarak diyabetin tanımından bahseden Dr. Onat, dünya genelinde 300 milyon diyabet hastasının bulunduğunu söyledi.
Diyabetin yüksek sayılar nedeni ile bir nevi pandemi gibi yayıldığını vurgulayan Onat, Türkiye’de erişkin nüfusun yüzde 13,7’sinin diyabetle yaşadığını obezite de ise bu oranın yüzde 31,2 olduğunu aktardı.
Diyabetin; Tip 1, Tip 2, gebelik ve diğer tipler olarak ayrıldığını paylaşan Aile Hekimi Dr. Hasan Onat, “Anne ve babadaki diyabet öyküsü, yüksek tansiyon tedavisi, yaş, cinsiyet, etnik köken, vücut kitle endeksi oranları gibi etmenler risk faktörleri olarak biliniyor. Türkiye’deki hastaların yüzde 64’ü bizim tedavi marjlarımızda değil. Bu nedenle ülkemizde diyabetle mücadele kurumları mevcut ve birçok eğitim düzenleniyor. Diyabet hastalığı aslında bir damar hastalığı. Bu nedenle hızlı ve etkin bir tedavi yapılması gerekiyor. “ dedi.
Sağlıklı beslenme ve egzersizin öneminin de altını çizen Onat, tanı ve tedavi yöntemlerini anlatarak sunumunu noktaladı.
Devamında söz alan Periodontoloji Uzmanı Dt. Aslıhan Seçgin Atar diyabette tanı, sınıflama ve tedavi yöntemleri, diyabette tıbbi beslenme ve egzersiz, diyabete eşlik eden hastalıklar, diyabette ağız ve diş sağlığı konularını konuştu.
İlk olarak periodontal hastalıkları anlatan Atar, diyabet ile ağız ve diş sağlığı arasındaki ilişkiden bahsetti. 2040 yılına kadar dünyanın yüzde 10’unun diyabetten etkileneceğini söyleyen Periodontoloji Uzmanı Dt. Aslıhan Seçgin Atar, diyabet ile periodontitis (tedavi edilmemiş diş eti iltihabının sonraki aşaması) arasında iki yönlü ilişki olduğunu vurguladı.
Diyabetin daimi dişleri doğrudan etkilediğini belirten Aslıhan Seçgin Atar, periodontitisi olanların diyabete yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu ifade etti.