Kırklareli’nde önceki gün ve dün iki ayrı araç hırsızlığı olayının meydana gelmesi ancak araba çalan kişilerin yaşlarının oldukça küçük olması bazı ilginç gerçekleri de gözler önüne seriyor.

 7 Ekim Pazartesi günü sabahı, Pınar Mahallesi’nde ev önünden çaldıkları araçla, şehir dışına çıkmak üzereyken yakalanan küçük hırsızlar polise yakayı ele vermişlerdi.

Dün ise yaşanan ayrı bir olayda Kırklareli'nde araba çalan birkaç çocuk, çaldıkları araba ile kaza yaparak Namazgah Caddesi'nin ulaşıma kapanmasına sebep olmuşlardı.

Nerelerden Etkileniyorlar?

Küçük çocukların bu tür suçlara eğilimlerinde pek çok sebebin olduğu biliniyor. Ebeveynlerin rolünden, aldıkları eğitime kadar çok geniş bir yelpazede yer alan nedenlerden öne çıkanlar ise dijital mecralar…

Özellikle video oyunlardan ve izledikleri dizi-filmlerden etkilenen jenerasyonun, yaşadığı bağımlılık sebebiyle eyleme geçmesi de gecikmiyor.

Örneğin dünyanın en popüler video oyunları arasında yer alan GTA (Grand Theft Auto) adlı oyunda, oyuncu araba çalan ve suç dünyasında yükselişe geçen karakterleri yönetiyor. Bu ve buna benzer şiddet içeren popüler oyunların birçoğunda oyuncular; elinizde silah ateş edebiliyor, başka karakterleri öldürebiliyor, araba çalmak, banka soymak, gibi suçları simule ederek adeta o sanal gerçekliğin içine rahatça girebiliyorlar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “Dizi” Uyarısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı konuşmasında oldukça dikkat çekici noktalara değindi. Erdoğan Semih Çelik adlı caninin katlettiği Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner ile bir suç makinesi tarafından şehit edilen polis memuru Şeyda Yılmaz'la ilgili açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sapkın akımların, uyuşturucu illetinin, alkol belasının, TV dizilerinin özendirdiği mafya kültürünün, kimi zaman infaz sistemimizdeki boşlukların bu acıların yaşanmasında rol oynadığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu açıklamalarda özellikle “TV dizileri” vurgusu ön plana çıkıyor. Şiddet içerikli yerli yabancı film ve dizilere sadece televizyondan değil, internet aracılığıyla eski yeni pek çok yapıma dijital platformlardan ulaşarak kolayca izleme imkânı bulan küçük yaştaki çocukların etkilenmesi de kaçınılmaz oluyor.

Kırklareli Cumhuriyet Ortaokulu Öğrencilerine Tatbikat Kırklareli Cumhuriyet Ortaokulu Öğrencilerine Tatbikat

Suç temalı, kanlı, şiddet içerikli, aksiyon dizi\filmlere kolayca ulaşabilen ve büyük bir ilgiyle izleyen çocukların şiddet ve suç eğilimleri maalesef uzmanlar tarafından da doğrulanıyor.

Bu anlamda uzmanlar ebeveynlere çok iş düştüğünü, çocukların dijital ortamlarda hangi oyunları izlediklerini ve hangi yapımları izlediklerini takip etmelerinin son derece önemli olduğunu da hatırlatıyorlar.

Editör: Serhat Ünver